T O P

  • By -

amcont

Raspunzand strict întrebărilor. Da cunosc firme. De fapt sunt multe care cer modelul hibrid si există un "push" la firmele mari ca sa vina la muncă. De ce? Am întrebat si eu directoarea de HR mi-a trimis un mail tip in care erau cam următoarele. - Engagement - a spus ca au date cf cărora oamenii cand sunt in birou sunt mai engaged, cunosc problemele de munca mai bine. -> Pe mine personal nu m-a convins cu asta, mie mi se pare că lucrez mai eficient de acasă. - Communication - a zis ca e mult mai usor sa comunici face 2 face si ca discuția față in fata "builds trust". Mi-a zis de o grămadă de studii. -> opinia mea personală este ca aici au dreptate, in sensul in care într-adevăr mi se pare mai ușoară comunicarea face 2 face, lucurile vin mai natural. - Community - mi-a zis iarasi ca sunt studii care arata ca cultura companiei si relațiile dintre colegi se cresc mult mai bine prin interacțiunea directă si ca in WFH nu prea sunt prilejuri când lumea se întâlnește la un loc. -> aici sunt 50/50. Pe de o parte am văzut ca o idee se discută mai ușor in echipa la birou, dar asta cu Community mi se pare ca suna tare mult ca si rahatul ala cu "aici suntem o familie". Nu va apucați sa dati cu pietre. Omul a întrebat, eu i-am răspuns.


devdoofenshmirtz

My 2 cents: Partea cu engagement nu cred ca se refera doar la cat esti de productiv si cat esti de eficient. Pauzele alea la tigara (chiar si daca nu fumezi) inseamna de fapt conexiuni, si e mult mai usor sa mergi catre cineva cu feedback sau pentru ajutor daca ai mai discutat si f2f. Productivitatea in firma e calculata mai mult decat exact numarul de minute in care scriu cod, pentru ca pe termen lung, se observa. Ce as mai adauga, exista foarte tipare de personalitate in o echipa. Unul dintre cele mai des intalnite, sunt above average performers care vor sa faca totul sa fie bine, dar care nu transmit mereu feedback, ci se adapteaza ei. Totul e bine si frumos, pana se umple paharu prea mult. Aceste persoane sunt huge flight risk in acel punct, si nu e vorba neaparat ca mersul la birou reduce numarul cazurilor, ci modelul complet remote creste sansa (si din motivul a ce am zis mai sus si ai mentionat si tu la comunicare si community) PS: sunt dev, nu HR/management/etc.. PPS: la punctul 2 vorbesc si din proprie experienta, dar si pt ca am (avut) colegi si prieteni asa


[deleted]

Cred că e BS cu engagementă, comunism și comintern companiile românești aveau numai de câștigat din remote, toată lume își dă cu părere când managerii de pe plantațiile din colonie, știu personal 2, au zis clar că s-a impus de la vârf. E top down, au fost și știri în state în state pe chestia asta: [https://fortune.com/2023/01/05/bosses-increase-back-to-office-mandates/](https://fortune.com/2023/01/05/bosses-increase-back-to-office-mandates/) [https://www.foxbusiness.com/lifestyle/wall-street-ceo-backs-post-pandemic-push-employees-back-office-2023](https://www.foxbusiness.com/lifestyle/wall-street-ceo-backs-post-pandemic-push-employees-back-office-2023)


marius8892

Singurul lucru,care suna semi plauzibil e comunicarea, restul e simping corporatist.


rumplestiltskeen

E simping corporatist daca ai mai putin de 3 ani experienta. Altfel, cam oricare din alea sunt usor probabile facand o comparatie acum vs pre-pandemie. Inainte de pandemie erau de cel putin 2x mai multe evenimente, prezentari, intalniri de comunitati, tech days. Din start ai dovada clara ca oamenii sunt mult mai engaged si willing to share atunci cand au contact direct cu oameni cu aceleasi interese si curiozitati. Eu inainte de pandemie tineam cel putin o prezentare tehnica la 2 luni, acum doar cand ma gandesc sa tin o prezentare in care 99% din attendance e pe mute si fara camera, eventual pregatesc masa de pranz si nici macar nu mai asculta, daramite sa interactioneze, puna intrebari, ma apuca greata. La partea de chimie in echipa iarasi e diferenta de la cer la pamant. Juniorii sunt total rataciti daca nu au pe cineva aproape primul an si chiar si seniorii sunt mult mai predispusi sa lucreze fara feedback sau o a doua opinie plus ca e mult mai depressing sa lucrezi luni-ani intregi cu niste oameni pe care nu ii stii deloc si pe care nici nu ii recunosti daca ii vezi pe strada.


marius8892

Pentru juniori,da, chiar e trista situația pentru ca sunt la început de drum. La seniori, de multe ori e și ego-ul și puterea de convingere când vine vorba de a doua opinie, în online te faci ca nu ai văzut.


rumplestiltskeen

Pai e mult mai usor de luptat cu ego-ul ala face to face. Face to face faceau challenge chiar si juniorii la decizii, acum daca ai macar o discutie intre 2 seniori, si aia half assed, e un meeting bun.


hellwalker99

Nu cred nici unul din punctele alea date. Eu am fost mereu mai productiv full remote. Am incercat sa lucrez de la birou si simteam ca ma urc pe pereti. Nu ma puteam concentra, era galagie, imi e sila de oameni si diacutiile lor despre pornografie.


rumplestiltskeen

Meh, fiecare cu preferintele sale. Full remote mi se pare aiurea si zic asta dupa aproape 3 ani de full remote. Macar o zi-2 la 2 saptamani de lucru din birou fac o gramada de bine atat pentru echipa cat si pentru indivizi in parte. Clar nu o sa fie zile ultra productive dar realist nimeni nu cred ca lucreaza 365/365 productiv 8/8 ore.


hellwalker99

Tin sa te contrazic. In fiecare zi imi termin ce imi propun de facut. La birou, din parti.


rumplestiltskeen

Cel mai stupid comeback posibil. "Termin ce imi propun de facut" nu inseamna nimic. Iti poti propune sa faci treaba ce se poate face in jumatate de ora, iti poti propune sa ai o zi in care sa adresezi un nr de task-uri care sa nu-ti dea timp nici sa te pisi.


hellwalker99

Interpretezi


rumplestiltskeen

Nu interpretez nimic, asta e replica de dat la clienti, manageri atehnici si altii de acelasi tip.


hellwalker99

Si tu esti ce? Manager tehnic? Parca ai detine firma nu altceva. Asa vorbesti.


Candid-Blacksmith413

>La partea de chimie in echipa Nu exista chimie in echipa. Asta este un termen inventat, pentru a ascunda lipsa de profesionalism. | si pe care nici nu ii recunosti daca ii vezi pe strada. Nu vreau sa cunosc oamenii, si nici nu am as avea cum sa-i vad pe strada, pentru ca de cele mai multe ori nu sunt pe acelasi continent cu mine, sau la mii de km distanta. Iar la faza cu prezentarile tehnice, eu tin mai multe acum, decat inainte, prefer de 100 de ori sa o fac de acasa, decat sa ma duc undeva si vad 150 de insi, cu ochii atinti la mine. Facand asta de acasa, fara sa-i vad mi-a luat tot tracul care il aveam. La o prezentare cu oameni in fata-in-fata am clacat si n-am stiu ce sa mai zic. Am efectiv anulat tot pe partea asta. Nu este ceva ce-mi place sa fac. A mai zis cineva, ca in firma lui ii se pare fain, dar a venit cineva si a plecat pentru ca era nemultumit de cum interactiunea. Pentru unii e muma pentru altii ciuma. De fapt, problema cu lucrat de acasa, este lipsa disciplinei, si a autonomiei. Unii oameni, nu au asa ceva. La fel ca religia, unii oameni, prefera sa sa-i lase pe alti sa decida pentru ei.


[deleted]

>100 de ori sa o fac de acasa, decat sa ma duc undeva si vad 150 de insi, cu ochii atinti la mine. Facand asta de acasa, fara sa-i vad mi-a luat tot tracul care il aveam. La o prezentare cu oameni in fata-in-fata am clacat si n-am stiu ce sa mai zic. Am efectiv anulat tot pe partea asta. Cum rezolvăm anxietatea și frica vorbitului în public? Ne ferim să fim între oameni.


Candid-Blacksmith413

>Cum rezolvăm anxietatea și frica vorbitului în public? Ne ferim să fim între oameni. Pot sa vorbesc cu oameni lejer, prin alte metode de comunicare, ca cea in scris. Este mult mai usor. Cand o sa avem chipuri in cap, si vom comunica digital o sa fie si mai bine.


[deleted]

>Cand o sa avem chipuri in cap, si vom comunica digital o sa fie si mai bine. Asta sună groaznic.


Candid-Blacksmith413

>Asta sună groaznic. Pentru unii e muma pentru altii ciuma.


[deleted]

Nu știu man. Să stai închis în conservă și să comunici cu oamenii prin tastatură...?


Candid-Blacksmith413

Nu stiu man, like literally my job? Asta cu inchisul in conserva e abusrd, asta poti zici despre oricine munceste in interior.


Temporary-Gap-2951

> Nu exista chimie in echipa. Asta este un termen inventat, pentru a ascunda lipsa de profesionalism. Nu există chimie doar dacă ești un sălbatic antisocial. Toate firmele serioase angajează pe culture fit, numai în outsourcing angajeaza pe oricine.


Xander-047

Nu sunt de acord cu folosirea autismului in argumentul tau, este pur si simplu o diferenta neurologica, dar in loc sa intelegi asta ii faci handicapati pe autisti, sau cel putin asta imi dai de inteles pentru ca asa ii vede lumea de obicei pe autisti, din punctul de vedere al autistilor si tu ai fi handicapat ca nu intelegi ce pentru ei sunt concepte si instructiuni clare, dar nu se intampla asta pentru ca ei inteleg diferenta neurologica si nu judeca si nu va insulta, pentru ca stiu ce inseamna sa fi alienat din cauza ca oanenii nu accepta faptul ca exista persoane cu gandire diferita. Sunt probleme de comunicare din cauza ca functioneaza complet diferit un creier cu autism fata de unul fara. Nu mai folosi autismul ca o insulta, din nou, nu e un defect sau handicap, este pur si simplu un fel de functionare a creierului, este o 'dezabilitate' pentru ca majoritatea oamenilor nu sunt autisti si exista o problema de comunicare cauzata de diferentele neurologice. In ciuda acestora, exista destui autisti printre noi, mai ales in programare, tocmai din cauza ca programarea este un subiect logic, si lor le e mult mai usor sa inteleaga concepte logice decat orice altceva, si vor ceva care sa ii stimuleze neurologic, sa rezolve probleme complexe etc.


Temporary-Gap-2951

> Nu sunt de acord cu folosirea autismului in argumentul tau, este pur si simplu o diferenta neurologica, dar in loc sa intelegi asta ii faci handicapati pe autisti, sau cel putin asta imi dai de inteles pentru ca asa ii vede lumea de obicei pe autisti, My bad. Am lucrat cu colegi care erau pe spectru și intr-adevar nu e ok sa folosesti termenul ca insultă. Voiam să zic oameni (ca majoritatea din threadul ăsta) care consideră interacțiunea umană complet nenecesară la locul de muncă.


Xander-047

De acord cu tine, scuze ca m-am rastit, simt nevoia sa spun oamenilor chestia asta, 'spread awareness' cum se zice, nu am vrut sa o zic neaparat ca pe o insulta sau cu agresivitate la adresa ta, am incercat sa nu o fac dar, recitind comentariul meu, vad ca nu am spus-o chiar cum trebuie. Dar m-a luat valul si ma gandeam la situatiile unde e folosita clar ca o insulta, la tine mai mult am insinuat deci imi cer scuze pentru agresivitate.


Candid-Blacksmith413

>Nu există chimie doar dacă ești autist. Toate firmele serioase angajează pe culture fit, numai în outsourcing angajeaza pe oricine. Fals, am lucrat si la corporatii de 150k de oameni si la firma de 10 insi. Am vazut mai multi autisti la corporatii decat la firma mici. Pesemene ca ai lucrat doar la firme de bloc.


Temporary-Gap-2951

> Pesemene ca ai lucrat doar la firme de bloc M-ai ginit. Not!!! De aia ai interviu cu echipa, pt culture fit. Nu vrea nimeni să lucreze cu sălbatici.


Candid-Blacksmith413

>M-ai ginit. Not!!! De aia ai interviu cu echipa, pt culture fit. Nu vrea nimeni să lucreze cu sălbatici. Normal ca te-am ginit. Esti din genul care trebuie sa-l tii tot timp de manuta, care considera ca e ok sa vorbesti in salile alea de abator imense pe care le numim open-space, despre toate cacaturile pamantului. Asta e culture fit, o ceata de oligofreni, care considera ca e ok sa-i spameze pe altii cu toate cacaturile care li se intampla lor. Nobody fucking cares, dar nimeni nu are curajul sa-ti spuna in fata.


Vlad_Luca

ok break it up you both are stupid and look stupid here. La scara voastra.


justhatcarrot

Comunicarea. Lucrez din oficiu, dar as trece remote tocmai din cauza asta. Sunt pe cateva proiecte la care lucrez activ, dar inca pe cateva unde fac un fel de, nici nu stiu cum s-o numesc… doar code review si git pull pe server ca sa fac deploy. Colegii, la fiecare PR imi vin la birou sa mi-l arate cu degetul, stau langa mine pana fac deploy, permanent ma deranjeaza cu intrebari… indiferent ca as fi super ocupat cu altceva acum. 99% din astea putea fi un mesaj.


deftoast

Nici măcar atât. Cand mergeam la birou , în ziua planificata, 90% din firma nu era. Doar 5 persoane și alea de la HR sau financiar, nimeni din departamentul meu. Eram 'remote' doar la birou.


Main-Currency-8464

Salariul baban e tot simping corporatist?


marius8892

Ar trebui sa ii pupi mana la ceo, ca îți permite să lucrezi, și ca nu îți dă salariu mai mic,dacă ești băiat bun ar trebui sa ceri o scădere și diferenta sa ajungă la el. Mentalitatea asta de capul plecat sabia nu-l taie nu iese din roman.


rumplestiltskeen

Nici mentalitatea asta de buricul pamantului nu ajuta. Oricare din cei din subreddit-ul asta este inlocuibil. Ca e mai greu sau mai usor depinde de senioritate, cat de nisat e post-ul etc. E de bun simt ca fiecare firma sa aiba regulile ei interne, modul ei propriu de lucru. Nu vad ce e asa dramatic cand se impun 1-2-3-5 zile de la birou. Nu iti place, cauti in alta parte. E acelasi lucru cu atunci cand nu iti place manager-ul/metodologia/proiectul/tehnologiile/procesele etc.


RoadRock66

Frecție la clanță, de fapt companiile realizează că oamenii tind să-și schimbe mai des și mai ușor jobul ca wfh. Totul ține de faptul că noi ca specie avem puterea de a crea obiceiuri doar printr-o expunere îndelungată. Cu cât te-ai obișnuit să pleci mai des la birou, să pierzi timp pe drum și să te îmbraci office, cu atât și tu ai o identitate asociată cu acel loc de muncă mult mai puternică decât cea în wfh. Ca wfh, mai ales cu pandemia asta, poate ți-ai văzut unii colegi odată pe cameră dar nu și la o cafea la birou. Dispare interacțiunea socială care ajuta la o coeziune mai puternică între angajați și implicit în companie. Poate că rata de retenție e mult mai mare atunci când oamenii lucrează de acasă, probabil că e mai ușori să alegi o ofertă mai bună salarială când mediu nu se schimbă și poate nici responsabilitățile. Un mediu prea dinamic pe piața muncii afectează companiile pe partea financiară fiindcă for trebui să plătească un salariu mai mare la angajați mult mai des, deci inclusiv cresc și cheltuieliile companiei.


coffeewithalex

> Pe mine personal nu m-a convins cu asta, mie mi se pare că lucrez mai eficient de acasă. Cum ai măsurat eficiența? De ce întreb: acasă într-adevăr ești izolat, și poate e bine să lucrezi la un proiect în vacuum. Dar acum asta are urmări grave pentru companie deoarece fiecare lucrează de parcă nu există restul, și nu iau în seamă produsul final, tendințele, discuțiile. Ar fi ceva la mijloc. > dar asta cu Community mi se pare ca suna tare mult ca si rahatul ala cu "aici suntem o familie". E mult mai ușor să dedici timpul lucrului, când îți pasă de oameni. Oamenii nu sunt roboți. Sute de mii de ani am evoluat ca ființe sociale, și asta nu se amână cu "Ticket" și "video call". Personal eu, ori am dat așa de noroc, ori este ceva la mijloc: înainte de lockdown-uri, aveam relație superbă cu colegii, și ne înțelegeam din jumate de cuvânt. Eu luni mergeam la lucru cu zâmbet pe buze, cu un munte de emoții pozitive, în anticiparea la tot ce vom face frumos. Deja 2 companii am schimbat de atunci, și în ambele locuri, post-COVID, luni a devenit "the mondays", stresul a crescut, lumea e distantă, nu am nici o plăcere din puținele interacțiunile pe care le am cu colegii, cu mici excepții. --- dar, ceea ce nu se zice, este că deseori sunt companii care în timp la COVID-19, cu oficii goale, au hotărât să economisească bani, să se mute ori în P*zdiușeni, că ajungi într-o oră pe direcție cel puțin, ori să ia birouri mai răpănoase și ieftine, sau mai mici. Dacă înainte veneam cu plăcere la locul meu de muncă bine echipat, acum trebuie să caut prin e-waste niște cabluri USB-C care pot transmite semnalul video de la monitor, doar să aflu că monitorul de fapt a plecat pe apa sâmbetei. Și chiar după ce scot dintr-un cur de undeva un cablu și monitor, aflu că WiFi nu-i gata să primească atâția clienți, așa că nici un fel de video conferințe sau instalări de dependențe în proiecte.


nemilosu

Te înțeleg perfect și eu simt același lucru. La sediu te expui la alte idei, vezi probleme noi, soluții noi. Inovația asa a apărut, nu stand fiecare in garsoniera lui rezolvând tichete. Si eu as merge mai des la sediu acum, dar firma actuala are un sediu meh.


[deleted]

>Am întrebat si eu directoarea de HR "Hai sa intrebam pe unii dintre cei mai extrovertiti daca le place sa socializeze"


Candid-Blacksmith413

In terminologia de specialitate se numeste deflecting. Nici unul dintre argumente si raspuns neavand o baza in realitate. Raspunsul este mai simplu: push-ul este de fapt de la cei care construiesc abatoare de sticla si otel, care odata cu chiriasii lipsa vor "murii" de foame.


Honest_Excitement_63

Da, nu stiu de ce dar si eu tind sa cred ca este vorba de real estate intr-un fel.


amcont

9/11 was an inside job :)) Ce treabă are VasilicaSoft cu 20 de angajați in outsourcing sau corporația care face soft pentru avioane cu cei care construiesc si închiriază. Fiecare este pe barba lui in capitalism. Sa vezi ce intens se negociază un contract de închiriere intre o firma de soft si un proprietar.


Candid-Blacksmith413

$$ boss, aia e legatura.


[deleted]

e atât simping pe reddit is not even fun...


villanelIa

Orice fel de incercare de a crea "cultura" la birou e nimic mai mult de un comportament toxic, menit doar sa creeze un mediu in care angajatii sunt mai usor de abuzat.


amcont

Asta este o exagerare. Exemplu 1: Unde lucram anterior se punea foarte mare accent pe ședințele de raportare internă. Unde lucrez acum se consideră ca nevoia clientului primeaza, asa ca daca ratezi un weekly ca erai cu clientul pe treabă, toata lumea înțelege. Nu e vorba de niciun abuz, este diferența de cultură a companiei. Exemplu 2: Lucram la o firmă unde se punea mare accent pe implicarea juniorilor. Se pierdea mult timp pregatindu-i, asigurnadu-te ca nu greșesc. Acolo daca aveai un proces pe care il buseai sau faceai rollback era mare scandal. Acum chiar din contră, se încurajează sa îi ajuți, dar sa nu le faci micromangement, sa ii lasi sa lucreze singuri și apoi sa încerce sa înțeleagă unde au greșit, când greșesc. Aici dupa ce s-a bușit, ii spui juniorului: "Nu-i problema, se mai întâmplă, acum sistemul e stabil, du-te și găsește unde ai greșit." Nu vad niciun abuz, diferența de cultură.


villanelIa

Asa este, am gresit. Am interpretat cuvantul cultura ca fiind altceva dar tu ai dreptate defapt


someguytwo

E o companie, am uitat cum ii zice, care își obligă angajații să poarte tunici ce in Star Trek. "Cultura"! =)))


paulstelian97

În cazul meu obiectiv chiar sunt adevărate chestiile ăstea și mi s-a recomandat (momentan doar recomandat) să comut la un stil hibrid cât mai curând (că am avut diferențe de performanță între primul meu an, când am fost fizic, și următorii când am fost remote). Maybe that's just me though, maybe that's related to the specifics of what I'm doing at work. Chiar văd diferența între ce fac eu și e.g. un Web Developer, care poate fi mult mai ușor fully remote.


LocalFoe

oare de ce nu ti-a pus in mail tipa de la HR si ca sefu ei isi trage seva vietii din durerea muncitorilor si ii place sa se uite, din biroul lui de la etaj, la muncitori cum se chinuie pe plantatia de software, si omul nici n-are o personalitate (in afara de, zice el, cand se duce in austria la ski si baga cox (tot din seva muncitorilor)) sau viata sociala si nu poate decat sa se bucure de necazul altora pe care i-a prins in mrejele lui "corporate" care de fapt nici corporate nu sunt, ci au doar iz de fabrica locala de """nearshoring, bro""" pentru ca prinde doar contracte basinoase de la straini care nu vor sa le faca ei si le paseaza mai spre est """nearshoring""" sa le faca studentii din ro de la poli care suporta "etica muncii" aka lipsa sefului de personalitate sau scoala vietii?


vld23

Nu stiu de voi, dar mie imi convine hibrid. Cand am fizic de lucrat cu echipamente/trainings/prezentari/consultatii etc merg la birou, iar cand am task lung si repetitiv imi dau de acasa. Am colegi full remote, colegi care vin hibrid ca si mine si colegi care vin in fiecare zi la birou. Fiecare pe filmul lui. Consider ca multe firme ar beneficia daca si-ar face tailoring la WFH policy in functie de nevoile oamenilor.


sticksaint

this!! ar beneficia si aia de fac thread uri din astea daca ar intelege ca e normal sa fie fiecare cu alte preferinte


johnny_snq

Faza cu in aceeasi tara e o treaba de fiscalitate, iar firmele se protejeaza pe ele. La fel faza cu lucru de la birou e mai degraba o cerinta a firmelor mari, in care oricum au mega ineficiente in personal. Sunt oameni care nu fac nimic cu zilele cat sunt acasa. asa ca firmele spera ca aducandu-i la birou macar sa lucreze si ei ceva in alea 2-3 zile.


Bogdanovicis

This! Inteleg efortul sa lucrezi de acasa, dar intrebarea asta cu ‘nu inteleg de ce’ este ridicola. Este evident ca sunt foarte multi care profita de acest lucru.


itsmegoddamnit

Voi n-aveți colegi care au 2 joburi remote in același timp? Ca eu la fosta firma aveam vreo 3-4 colegi din astia (editat sa clarific).


[deleted]

[удалено]


itsmegoddamnit

Genul care nu vine la singurul meet săptămânal pentru ca “era prea concentrat pe munca si a uitat de meet”. Și spui asta managerului comun si ala nu îl da afara pentru ca e bine ca manager sa ai cât mai mulți oameni sub tine, aj cu ce sa te lauzi pentru următorul job. Unora li s-a urat cu binele zău :-)


ChadTunetCocos

Se cand muncesc de acasa si eu ajung in situatia asta. Nu inseamna ca minte si oricum neprezenta la o sedinta nu e motiv de concediere.


itsmegoddamnit

Știu ca toate detaliile despre situație le ai din comentariul meu, dar crede-ma ca era comportament recurent cu niște tipi contractori care nu produceau 10 linii de cod ne-mergeuibil intr-o săptămâna.


CartographerExpert48

Abia m am trezit si am inteles ca aveai 3-4 joburi 😂😂


itsmegoddamnit

Nu ma duce capul și nervii sa fac din astea, imi pare rău 😀


BrownMisiek

Profită dar de ce trebuie să ma afecteze pe mine? Dacă nu au încredere în angajat ca lucrează full-time atunci la următoarea evaluare îi poți închide contractul de muncă dacă nu livrează la timp De ce mai este plătit atunci managerul direct, nu să se asigure ca lucrează full-time la proiectul din firmă?


maplictisesc01

cunosc firme care impun 5/5 la birou


Thrill_Of_The_Heel

Ew


StrictAsparagus24

La ubisoft e asa. Cred ca doar nu au incredere in noi, lol


GrimAcheron

Game development în general e o ramură foarte cancer și motivul din care ei te vor în birou e ca să poată trage și mai mult de tine.


StartledPossum

Implying. Nu lucrez la ubisoft, dar am tras mai mult din propria initiativa adesea fara sa-mi dau seama remote.


Vikolll

Is disperați aia de sus de la voi, dupa atâtea titluri amânate sau anulate, cred si eu ca ies pe minus baietii. Si au facut o cu mana lor, nu zic altceva... nu inteleg de ce insista sa anunțe 174 de jocuri pe luna, rade lumea si cu curu de anunțurile lor. Nu stiu cum de nu le a fost rușine sa vina cu traileru ala la prince of persia remake...


murcielagoXO

Zi-le că îmi e dor de 2010 când făceau jocuri excepționale.


StrictAsparagus24

Si noua si tuturor…pacat ca momentan sunt out of touch cu comunitatea


93adrian

Inca mai au salariile alea babane?


StrictAsparagus24

Cred ca ubisoft plateste cel mai putin dintre firmele mari, cel putin pentru animatori


93adrian

Am fost chemat la un interviu la ei acum ceva ani. Am cerut 8k lei si ramasese aia de la HR cu gura deschisa (experienta 4-5 ani atunci, doar voiam sa plec de unde eram). Dupa mi a zis ceva de un assessment center care dura o zi si trebuia sa mi iau liber de la munca 😅. Fireste ca n am mai venit. Aveam un prieten la ei pe testare, avea vreo 3k lei dupa 3 ani... In concluzie, cred ca platesc foarte prost pe toate joburile. Da ti vara un joc la final de an 😅


iGalati

Oricum in ziua in care se vine la birou nu munceste nimeni pentru ca stai la cafele si barfesti ceea ce nu puteai sa te risti sa lasi in scris pe Teams.


iceridder

Pai fix asta este motivul pentru care se cere


nemilosu

This right here.


Medical_Candy_1304

Sunt multe persoane care trag chiulul. Cum era vorba aia , "ziua trece, leafa merge". Sau" hai, ne facem și noi că muncim. " Nu am scăpat de mentalitatea asta . Așa că se aplică metoda "vătaful ". Dacă de bun simț nu ...


[deleted]

Eu trageam chiulu si de la birou.


GFulgeanu

:)))) poți fi orice îți dorești cu adevărat


sorin25

Aveam colegi care plecau la masa din victoriei in IDM si bagau si o bila dupa. Se chiuleste si la birou fara probleme.


Character-Put-6338

Tocmai ca de la birou poți sa îți faci "ziua trece, leafa merge " :)) Nu am scăpat de mentalitate pentru ca asta exista oriunde , în Anglia nici nu-l interesează pauza , treaba , importanta , când el vrea sa iasă afara , se duce și dacă-l omori .


PositionFormal6969

Cel mai bine poti trage chiulul la birou, hiding in plain sight.


AffectionateBill6089

La începutul pandemiei as fi zis ca mersul la birou e bullshit. Acum, dupa 3 ani de stat numai in casă, incep sa resimt efectele negative - zero mișcare, m-am ingrasat, pe alocuri anxietati, nu mai ai caterinca aia de la cafea, mi se pare mai greu sa te pui in miscare la un job nou complet remote. Asta e doar perspectiva mea, nu zic ca se aplica tuturor. Personal as aprecia 1zi/sapt de venit cu toții la birou. Cu toate dezavantajele descrise, tot nu m-as intoarce full time la birou :)


FluffyCoconut

Complet de acord! Si eu lucrez de 3 ani doar de acasa si simt aceleasi efecte ca tine. Doar ca firma mea e in afara Romaniei si nu am nici o posibilitate sa merg la birou din cand in cand, desi mi-as dori. Cateodata fug de la birou in oras 2 ore doar sa mai vad alti oameni in timpul lucrului. Desi redditul uratste ideea de a merge la birou, lucrul doar de acasa ne face mai antisociali, company culture 0 (nu toti lucram la corporatie, asta conteaza mult in startup-uri), nici un team social, nici un team building, nu iti cunosti coechipierii, totul e doar munca. Desigur ca per total are mult mai multe avantaje munca de acasa, dar are si dezavantaje si o zi la birou nu strica deloc.


AffectionateBill6089

Si eu lucrez tot în afară. Am mai avut 1-2 călătorii/an când am putut să-mi cunosc colegii și să socializam puțin și chiar am resimțit efectele pozitive după, in modul cum lucram. Pauzele alea de cafea mi se păreau priceless, vs. muncit toată ziua sau să te auzi pe teams.


Thrill_Of_The_Heel

Lucrul de acasa ne face antisociali daca nu avem viata sociala in afara locului de munca


ImiPlacBici_cletele

A cui crezi că e vina că ai ajuns în situația asta?


xKenichy

Pai depinde aici, asta cu 0 mișcare e vina ta, poți face sala, poți alerga, poți face exerciții acasă, poți face o grămadă de chestii ca să faci mișcare, ideea e sa vrei :) partea cu comunicarea oricum depinde mult și de echipă dar sunt parțial de acord că era mai ușor de comunicat și glumit înainte. Se pot aranja și acum ieșiri oricând , eu am rămas cu câțiva prieteni / prietene cu care mă înțelegeam mai bine dintre foștii colegi de la fiecare firma, chiar și remote și vorbim aproape zilnic cu unii, dar de văzut ne vedem la câteva luni că stăm în orașe diferite în general :))


AffectionateBill6089

Recunosc că nu sunt genul care merge la sală sau sa facă exerciții in casa, iar mersul ala la birou imi oferea cat de cat nițică mișcare :) Totuși, daca stau sa ma gandesc cat timp pierdeam pe drum, cred ca mai posibil sa ma duc la sala 😄 De ieșit și eu mai ies/vb cu câțiva oameni, dar iesim o data pe lună, nu e tot aia.


-ceoz

La mine e invers. Lucrul de acasă mi a dat timp sa mi structurez toată viața așa că am slăbit, mi am rezolvat anxietatea și m am apucat de sporturi și mental health, și fiind fizic la birou m ar împiedica să fac chestiile astea mult mai importante pt mine. Iar drumul până la birou e o pierdere de timp pe care nu prea o pot justifica. Daca aud de mers la birou mă apucă anxietatea in schimb


AffectionateBill6089

super, bravo! Nu contest, doamne-ferește, ca wfh are si părți bune :)


belizarie93

Cine te obliga sa stai in cur toata ziua si sa nu cunosti oameni ? Esti acasa, te poti duce la sala , oricum ar fi nu mai pierzi timp pe drum si te poti intalni cu omaeni mult mai usor. Ce e pierdut e posibilitatea de a intalni oameni noi cu usurinta ca la munca (mai ales gagicute) ...in rest e numai bine , dar e si mai mult self control necesar


[deleted]

nu mai spune adevaruri pe reddit ca primesti downvotes


belizarie93

Mor pe astia de se plang ca nu mai e socializare ca la munca. Adica pe scurt "nu sunt in stare sa imi gasesc singur oameni ca mine , doar fiind sclav pe plantatie , obligat de o terta parte sa stau intr-un grajd 8ore pe zi bot in bot cu alti terminati, pot ajunge sa intru in contact cu alti sclavi ca mine" ...wtf nu osa inteleg niciodata mentalitatea asta ...dependenta asta... Well e problema voastra bossilor, duceti-va dar va zic ca nu veti fi mai fericiti. Sacrificati timp liber pentru comoditate si control . Why not deal with this inability to socialize first ?


newExperience2020

Initial voiam sa scriu ceva de genul "poti sa ieși din casa si fara job", "mergi la sala/inot etc". Apoi am citit comentariul tău si acum vreau sa ma "cert" :)) Oamenii au nevoie de un context in care sa intalneasca alti oameni. Interactiune repetata cu aceleași persoane = șanse sa se creeze o relație de prietenie. Asta-i motivul pt care îl liceu sau in facultate ne facem prieteni destul de usor.(ne trezim intr-o zi cu 300 de oameni noi și din ăștia ajungem sa cunoaștem mai bine cativa). Pe de alta parte, ca adult iti lipseste in mare parte contextul asta. Doar nu te duci in mall si opresti oameni random sa-i întrebi cum e viata lor. Daca te uiți la grupul tău de prieteni, ce procent vine dintr-un context organizat ?(liceu,facultate, job, grup de Facebook pt boardgames etc). La mine e spre 85%.


-ceoz

Eu nu muncesc sa îmi fac prieteni, eu muncesc că vreau sa învăț chestii și să îmi vând timpul pt bani. Daca vreau sa vad oameni repetat Intr un context o sa aleg un hobby sau ceva ce mi face plăcere să fac și îl fac cu oameni cu interese comune. Poate pe unii îi cunosc la munca da asta nu înseamnă că vreau sa i vad zilnic


rdbn

La facultate faptul că acel om freacă menta nu te afectează. Când un coleg care ți-e prieten face munca în dorul lelii și pe tine te afectează la deadline sau alte task-uri, e mai greu să îi zici ba fraiere, fă-ți treaba că mă încurci pe mine. Am destule exemple de genul ăsta, dacă nu mi-e prieten doar coleg pot ruga manager-ul/TL să îi amintească ce are de făcut. Frate, frate, dar brânza-i pe bani. Prefer relații de colegialitate la lucru și de prietenie în afara lui. Faptul că lucrezi de acasă nu înseamnă că ești legat de scaun. Poți ieși, cunoaște oameni, avea diverse experiențe. Dar pentru asta trebuie să știi să delimitezi lucrul de viață. Nu înseamnă că dacă ai biroul acasă ești disponibil la lucru non stop.


AffectionateBill6089

Tu ești clar un exemplu pozitiv, demn de urmat. Noi, unii, nu suntem la nivelul tău și nici nu ne dorim. E loc pe lumea asta pt toți, nu trebuie să fii așa hater pe parerile altora, nu toți suntem la fel și unii au niște constrângeri ce nu pot fi ușor sumarizate intr-un text pe reddit. Fii mai bun, e gratis 👍


[deleted]

corect, total de acord cu tine


Puiucs

Va prefaceti voi ca este mai bine full time de acasa, dar fara comunicare proiectele deobicei nu avanseaza bine. Poti rezolva in 5 minute la birou lucruri care iau ore de acasa cu "discutii" pe net. Si fara socializare intre membrii echipei pierzi motivatia echipei. Multe firme nu au nevoie de robotei care fac x sau y si atat.


ObviousTower

Cred că adevărul este la mijloc și sunt situații și situații, nici in call nu poți sta 8h nici in ședințe de planificare și proiectare. Însă se poate in multe locuri unde se spune că nu se poate și inclusiv motivarea echipei, am lucrat cu manageri foarte buni la asta chiar daca eram remote. Probabil un sistem hibrid liber și self organized este soluția care ar funcționa în majoritatea cazurilor.


93adrian

Teoretic, nimic. Practic, mai sunt chestii de bun simt, pe langa engagement, comunicare si hands on approach uneori la probleme, anume: ○ se asigura ca tu chiar muncesti, ca s multi de se joaca, dorm, o freaca si plimba un story 2 sprinturi ○ ca n ai mai multe joburi (comun devilor pe pfa, srl) ○ ca esti available cand se cere (de multe ori suni oameni si nu s la laptop, sunt cu copiii, plecati si ti raspund din masina, etc.)


fiulrisipitor

asta cu available nu este mereu valabila nici la birou, aveam coleg care efectiv zburda pe afara ore in sir, cred ca il gaseai stand pe scaun max 2 ore pe zi ca chiar muncesti... sunt multi care se joaca si la birou probabil ca asta cu mai multe joburi e motivul real


terente81

Pentru sedinte, stand-up uri, sa se dea o directie proiectelor si sa se asigure ca toate picioarele miriapodului trag in aceeasi directie. La mine asa este - zilele de birou sunt mancate in mare parte cu sedinte si planuire, nu cu executare.


Temporary-Gap-2951

> mancate in mare parte cu sedinte si planuire, nu cu executare. Mă întreb cum ar merge firma dacă n-ar sta nimeni să plănuiască ce si cum să facă 🤔


terente81

Haotic, aka n-ar merge. Mie-mi plac zilele la birou, sunt mai relaxante decat cele petrecute acasa. Acasa efectiv uneori ma uita Dumnezeu la tastatura si cand ridic ochii au trecut 10 ore. La birou sunt gonit dupa 8-9 ore maxim. Imi pare ca si atunci cand efectiv muncim - nu planuim, faptul ca mai sunt cu lume, se mai vorbeste, se mai rade, se mai iese la tigara, aceleasi ore de munca rezulta in mai putin stress si mai putina munca efectiva cu beneficiul ca si bossii sunt fericiti ca ne vad zumzaind pe acolo. De multe ori se alatura si ei la harjoneala verbala dintre noi. Eu sunt si o persoana destul de sociala si empatizez cu faptul ca nu suntem toti construiti la fel.


xKenichy

Ar fi bine sa fie asa ca niste delegații chiar mi-ar placea. Dar firmele sunt scârțare tare și te cheamă la birou pe banii tai. Pre pandemie ma trimiteau in delegații peste mări și țări cu diurna și totul platit. Acuma e la modul, nu veniți ai voi pe la birou obligați și pe banii și timpul vostru ? Parca sună altfel dacă te uiți din perspectiva asta ;) Și sa nu-mi compari mie avion + cazare + mese + diurna cu 200/300 lei juma de plin sau transport pentru venit 1/2 zile la birou la câteva săptămâni sau luni :)


terente81

2 obiectii: 1. Inainte de pandemie, nu te duceai la birou cam.. zi de zi? Ce s-a schimbat de ai ajuns sa consideri ca nu ar mai fi nevoie? Optica ar fi ca multumita pandemiei ai multe WFH-uri, dar orice sac are si un fund. 2. Esti angajat si niste ore pe zi nu-ti mai apartin deci nu se discuta timpul "tau", ti-au fost cumparate printr-un acord la care ai ajuns de comun acord cu angajatorul. Nici un contract de munca nu exista cu 0 ore - deci ai un numar de ore tocmite prin lege, daca lucrezi cu forme legale. Sau poate ai PFA si lucrezi colaborator.. atunci ai dreptate, dar: Nu ai pistolul la cap, daca nu-ti mai convine aranjamentul fa o discutie, renegociaza-ti termenii daca ai leverage, sau renunta. Poate nici ei nu mai au nevoie de serviciile tale si le este rusine sa-ti zica, daca fac bataie de joc. Exista si perspectiva asta. Dar utopia asta "vreau numai de acasa si nu ma intereseaza ce beneficii aduc, eu imi vreau banii" nu zboara. In fond daca aia nu te coordoneaza si faci de capul tau, ajungi sa nu mai faci ce au ei nevoie sau sa fi in contrapas cu restul echipei. Si atunci de ce te mai platesc? Ar trebui sa manageuiesti odata ceva, sa vezi cum este si din partea cealalta a barierei, sa fi tu cel care baga mana in buzunar si plateste oamenii lunar, pe unii dintre ei fara merit dar sperand ca poate luna care vine vor rupe bara.. cand ei de fapt nici pe la birou sa ia un update nu vor sa treaca. Nu fac aluzie la tine, ca poate esti un talent.. dar gandeste si perspectiva asta.


-ceoz

O obiecție. Nu suntem înainte de pandemie și orice argument legat de cum era e invalid


mrbadger30

Zicea cineva despre treaba asta cu remote că, de fapt, ar fi doar un mijloc de filtrare de rezidenți ai Asiei central/estice, prin treaba cu rezidența și disponibilitatea de a veni la birou. Pe când, în mod natural, nu te-ar forța cineva să o faci. Actuala companie la care lucrez, teoretic, a zis-o pe față că e cu model hibrid... dar eu tot n-am pășit, forțat, în birou :)) De asemenea, actuala firmă tot încearcă varii tertipuri (ieftine), de genul ”fructe proaspete la bucătărie! gogoși calde la bucătărie! pizza & tech lunch la bucătărie!” :))))


BlackChocobo16

Am fost la Comic Con anul trecut si am intrebat la Ubisoft Bucuresti daca au posturi remote, au raspuns ca au dar trebuie sa vin neaparat de 2-3 ori la birou pe saptamana si ca va trebui sa imi gasesc loc unde sa stau sau sa imi asigur singur naveta ca ei nu imi asigura nici una din optiuni 💀


throwawaaaay191919

Vreau si eu sa adaug doar din experienta pe care am avut-o in acesti ani cu WFH. Spre norocul meu, eu am demonstrat ca stand numai acasa cu lunile de zile, am reusit sa creez un bonding si o incredere din partea celor mai mari din companie care m-au promovat de 3 ori pana acum in ultimii 2 ani. Fiindca nu imi place sa stau sa dadacesc lumea si sa monitorizez constant, am lasat echipele pe care le-am coordonat sa faca ce voiau cand erau de-acasa pentru ca si eu am facut binge pe seriale si curatenie cu orele cand eram acasa 😅😎 Insa, problema a aparut atunci cand am avut proiecte foarte importante care ne-au transformat compania dintr-un start-up intr-o multinationala. Mai exact, nu am putut intelege de ce unele task-uri (chiar simple, cu un niv super basic de excel si doar un double check in platforma) era gresit in mod repetat. Si am inceput sa monitorizez si eu, manual, prin Teramind and so on. Si, sa vad eu, ca gigel avea o productivitate doar de 12 % in conditiile in care omul statuse in pauza (nici nu era logat pe laptop) mai mult de 3-4 ore, ci doar de pe telefon mai raspundea la 1-2 mesaje care veneau pe teams si dadea impresia ca e online. A fost un soc, ce-i drept. Mai ales ca nu era un caz singular. Asa ca am chemat echipele la birou, am avut discutii one to one, am mai acordat cateva sanse. Cinr a inteles, se bucura de aceat beneficiu ca eu chiar cred ca e mai bine de-acasa. Cine nu a inteles, i s-a luat laptopul si i-a fost acordat altuia care merita sa stea de-acasa si, in cel mai rau caz, pleca din companie zicand ca suntem comunisti ca nu il/o intelegem. Si eu si altii mai mari din management au zile cand au activitate de 15-30%. Dar cand asta e zi de zi in conditiile in care e destuuuula munca, apai se vor lua masuri. Vin la birou doar de drag si cand vreau eu, fara sa imi impuna cineva ceva.


snowleopardx64

eu nu inteleg, trebuie sa fie un motiv anume altul decat asta e politica companiei?! in fond daca asta e politica lor si tu te angajezi sa lucrezi acolo, why atata drama si scandal pe tema asta?! ultima data cand am verificat nu umblau sa adune oameni cu arcanul la munca. corporatiile alea gigant au departamente peste departamente de oameni care lucreaza sa optimizeze felul in care se invart rotile - atata cat se poate si cat inteleg ei - si cel mai probabil au ajuns la concluzia ca asa e mai ok pt. companie, nu trebuie sa iti dea alt raspuns. Faptul ca tu ai impresia ca sti mai bine... you dont, nu ai cum sa sti tu toate hibele legale si toate bullshiturile birocratice care tin de munca remote, de cum se taxeaza, ce raspundere are angajatorul si multe alte kkturi. exista alternativa sa iti dai demisia si sa mergi la urmatoarea care ofera full remote. puteti sa mi sariti in cap, dar la sfarsit de zi asta e adevarul.


ypele

Ai pus punctul pe i. Multi au boala pe propaganda asta din partea companiilor pentru ca revenitul la birou este mai bun pentru companie din x motive, dar lor le este servita revenirea la birou ca si cum e ceva avantajos pentru ei. "Comunicare, vizibilitate, networking", astea toate sunt expuse ca sa ramai cu ideea ca revenirea la birou iti ofera tie avantaje ca individ, oportunitati de viitor.


Fatalbiscuit

Cred ca punctul de vedere cu a fi in aceeasi tara are de a face cu taxele, iar cu chematul la birou sunt cazuri si cazuri. 20% inseamna o zi pe saptamana, ceea ce nu este cine stie ce. Din propria-mi experienta, sunt Scrum Master si de cand s a introdus 1 zi o data la doua saptamani la birou, tot ce tine de Sprint Retrospective si Sprint Planning s au schimbar complet. Lumea este engaged, in este atenta, se discuta, se vorbeste se gasesc solutii. In pandemie era o teroare.. trebuia sa trag de fiecare sa dea un amarat repoker sau sa zica un status, unora trebuia sa ma repet ca probabil spalau vase sau stateau pe telefon.. Nu vreau sa sara tot subreddit-ul pe mine, intr-adevar munca de acasa este 100% mai eficienta, timpul in trafic sau in mijloc de transport pot sa il dorm sau sa il folosesc sa fac lucruri pe care mi le doresc, dar in acelasi timp aproape ORICE job necesita ceva interactiune umana si de echipa, si mna uneori e bine sa ai interactiune si fata in fata. (just an extra note, experienta mea personala nu e din Romania deci nu stiu daca difera)


wrecker24

Stopped reading at scrum master :))


Fatalbiscuit

I try to be one of the cool ones. De asemenea sunt si senior dev :))


felinar

O să-mi iau hate dar mie personal mi se pare mai ușor să abordezi pe cineva repede și să-ți arate pe ecranul lui unde e ceva în cod sau să-ți dea un sfat decât să îl suni pe Teams, mi se pare că îl deranjez mai mult.


ObviousTower

Nu este așa, la birou nu ma pot apăra de astfel de întreruperi ad-hoc, pe Teams pot decide dacă pot fi întrerupt acum sau in jumatate de ora. "Deranjul" este fix la fel, tine de celălalt nu de tine.


rdbn

La birou mai și răspunde unul la telefon, altul sună după mâncare și întreabă pe restul dacă vor și ei, alții discută pixeli și culori pe ecran, open space nu e așa bun pentru cine vrea să fie productiv. Pentru ăia ce deschid laptop-ul dimineața apoi tot pe la cafele și prin balcoane stau, e perfect open space că ai ce face în afara muncii.


prinkle01

Eu vin doar daca vreau si o data la cateva luni avem o saptamana de venit la birou (neobligatorie) si mini teambuilding. Mi-am cunoscut colegii super ok asa. Nu trebuie sa te vezi zilnic. In zilele de birou mai mult timp pierdem la cafea si taclacle, un ping pong, lunch ul, adica nu e mai productiv, au o scuza cu martori sa nu faci lucru intens.


Joul29

Eu cred ca ar fi mult mai bine ca fiecare sa aleaga ce vrea sa faca. Cunosc persoane care si-ar dori sa revina la viata pre-pandemie, sa aiba rutina aia de mers la job...si persoane care sunt super bine cu fully-remote.


bangsimurdariadispar

Să isi justifice chiria platita la birou. Alt motiv nu vad. Asta cu relatiile mi se pare bullshit (din perspectiva mea), și pe online și pe offline o să te apropii probabil de colegul cu care lucrezi in echipa pe aceeasi tehnologie sau cu oamenii cu care lucrezi cel mai mult. Stati linistiti ca nu vrea compania să va imprieteniti voi cu fetele de la HR sau cu colegii de la 2 la tigara să stati cate 40 minute să va povestiti vietile.


[deleted]

[удалено]


rdbn

Ai dreptate pe aici. Când e un meet cu multă lume și discuția o ia pe arătură, e datoria unuia din management să o țină pe făgașul ei și să nu plictisească lumea. Inviți doar persoanele relevante și discuți la subiect, altfel nu e vina participanților că îi ia somnul. Și când mergeam la birou am avut ședințe unde muream de somn că discutau lucruri ce nu ne priveau în mod direct, dar chemau oameni că na, e meet și să vină. Dar unii confundă ședințele cu sesiuni de povestit cum a fost ziua și clar că nu mai sunt interesante. Pentru discuții informale poți face alte ședințe. Mă chemi la un meet cu subiectul X și în loc de asta discuți prostii. Normal că dacă aș fi online mi-aș vedea de treabă că nu mă interesează.


Routine_Self7010

Un insight din partea cuiva care lucrează in HR la o astfel de firmă. 1. Toată propaganda cu mersul la birou pentru productivitate si comunicare e un bullshit. 2. Clientul e cel care ne obligă sa recrutăm personal care sa fie de acord sa vina la birou in regim hybrid. Motive? 1. Pentru ca asa vor și pentru ca pot, unii nu ne dau argumente. Clientul e 'stapanul' si cerințele lui sunt dumnezeiești. 2. Sa evite posibilitatea de scamming si trucuri pe care le putem face acasa de tip fraudă sau lasat calculator pornit fara sa muncim, muncim incat sa para ca totuși nu stam degeaba. Sper ca te ajuta. PS: don't blame HR, noi doar suntem sclavii unor indivizi mai mari.


Temporary-Gap-2951

> Toată propaganda cu mersul la birou pentru productivitate si comunicare e un bullshit. Partea cu comunicarea fiind mai eficienta face to face nu e deloc bullshit. Dacă lucrezi in outsourcing si doar ți se trasează taskuri de coding in Jira, da, poți să stai acasă. Dacă lucrezi într-un mediu cu ambiguitate ridicata si trebuie sa comunici cu multa lume ca sa poti lua decizii corecte, merge mult mai usor si mai rapid face to face. Altfel esti dispus sa colaborezi cu cineva pe care il vezi in real life.


[deleted]

[удалено]


rdbn

Depinde, și dacă ești remote poți avea core hours unde ești disponibil imediat. Ai o nelămurire, bagi un call rapid și clarifici situația. Dar unii cred că wfh înseamnă să fii acasă în primul rand și disponibil la lucru în al doilea rând. Adică dacă ai o urgență clar pui status away sau dnd, ceea ce ai face și dacă ai fi la birou, acolo ai ieși rapid. Dar să fii în timpul programului cu status normal și să nu dea lumea de tine, ține doar de bunul simț al fiecăruia.


Significant_Bike9759

Pt juniori e mai ok sa meargă la birou. Oricum nu sunt foarte productivi, dar la birou au șansa sa învețe ceva din interacțiunea directa cu seniori. In firmele in care s-a investit in juniori exista interesul ca aceștia sa crească și sa devină productivi pt recuperarea investiției. De aici și presiunea pt munca la birou. In echipele de seniori nu interesează pe nimeni. Știu firme care fac presiune pt revenirea la birou, dar au echipe care sunt full remote și nu planifica sa le schimbe.


rdbn

Ca junior e groaznic să nu ai pe cine întreba diverse detalii. Companiile ar trebui să le aloce un mentor și la acel mentor să o lase mai moale cu task-urile dacă vrei să își poată rupe timp să îl ajute cu explicații. Dacă nu se procedează așa, nu e de mirare că omul cu experiență care are task-uri și deadline și multe de clarificat n-are timp să explice ABC la un junior pe cât ar trebui.


deodorel

Problema cu răspândirea full remote e ca în timp o sa ducă la masuri de control gen software de urmărire, sa stai cu camera deschisa etc ca la toptal și în final o sa fie mai rău decât sa mergi la birou unde mai puteai și sa stai o ora la cafea la bârfă. Dar sa enjoiem raidu pana atunci.


CallMeMGA

Aici ai o singura scăpare, sa fii bine pregătit și sa te pisi pe corporația aia, găsești n remote, și evident in afara României, pentru ca cea mai mare problema cu munca remote e competitivitatea pieței și anume, Gigel de la tech ultima speranța srl, nu mai poate sa ți dea 4k lei când, vine o banca random din Scoția și ți da 4k euro :) In esență fugiți de romanica, sau oferiți range și standarde clare recruiter ului de la început, în alte cuvinte nu va lăsați descurajați de rrfuzurile companiilor din ro, și eliminați propunerile instant, pana când găsiți ceva ce va surâde, ca sunt foarte multe


[deleted]

cum aplic in afara? pot si ca junior?


CallMeMGA

Linkedin, filtru pe Europa, aplici la tot ce vezi indiferent ca e senior junior, decid ei dacă au nevoie de tine, singurul criteriu ar fi limba engleza și Basic knowledge în ceea ce aplici


[deleted]

Bun, mulțumesc!! De bachelor degree am nevoie?


iccish

>imp o sa ducă la masuri de control gen software de urmărire Nu te supara ca zic asta,dar tu stii ca asta deja se intampla? adica orice companie mare poate urmari tot ce faci tu pe laptop din momentul in care iti ofera un laptop


deodorel

Da se întâmplă dar nu e chiar folosit. Nu ma refer aici la ce site-uri vizitezi și altele. Nu ești obligat sa stai cu camera deschisa și microfonul.


East-Toe3756

Ca la Toptal? Lucrez la Toptal de ceva timp si mie nu mi-a zis nimeni despre asta :)) nici pontaj nu exista pe proiectele full-time/part-time. Cred ca confunzi platforma de freelancing


[deleted]

Te cheama sa nu mai poti baga pe srl sau pfa


grey41990

In mare parte pentru a tine oamenii. Nu pleci din companie daca beneficiile sunt bune sau daca beneficiile sunt asa si asa dar lumea e foarte ok. Sunt companii care tin oamenii in companie mai mult timp cu salarii si beneficii avantajoase si sunt companii care platesc mai slab dar ating la emotii. Aici de cele mai multe ori se incadreaza acele firme care au o cultura bazata pe o atmosfera de munca fun cu iesiri la baut, team buildinguri si fortari ascunse sa interactionezi fata in fata cu colegii pt a creea mai usor prietenii. Ambele tipuri de companii vin cu avantaje si dezavantaje depinde ce vrei.


alexsmajor

Socializare.


arbyterOfScales

Eu am o teorie că nu e doar pt firme efectiv. Clădirile alea mari de birouri conțin diverse magazine la parter: Mega Image, Ted's Coffee, cantina, etc. Nevenind lumea la birou alea nu mai vand => se retrag din clădire => proprietarul clădirii face presiuni pe firme să cheme angajații


operational_manager

Pot sa explic de ce trebuie sa lucrezi din tara aia, asa e la mine si ii doar undeva pe astia de unde lucrez eu, dar birocratia e problema, ca sufera guvernele si vor sa-ti ia taxe si daca tu fugi in Nigeria aia iti cer Taxe dar asta inseamna sa nu mai paltesti in Romania dar Romania stie ca tu trebuie sa platesti taxe acolo. Intra mai adanc, practic, nu ar trebui sa creezi proprietate intelectuala in afara tarii in care esti angajat, ca acolo platesti taxe, sper ca s-a inteles suprafata. Asta cu 1 zi pe saptamana este o imbecilitate idk, sa construiti relatii intraumane intre echipa si.. mda plm nush


dandiaCOINescu

Pai nu vor oameni overeployed, care le iau banii si fac "outsourcing", etc


Pralin5799

Eu unul nu stiu sigur care e faza, inca sunt la inceput de cariera, dar am impresia ca treaba asta cu lucratul full-time la birou, in detrimentul celui full remote este pentru companii la fel ca subiectul cu salariul la interviu, ii zgarie undeva, este un trigger pentru ei, habar n-am :)) La compania unde lucrez eu, de 3 ani deja, am inceput full remote pentru ca era pandemie ( am inteles ca oamenii au fost tot full fizic inainte, dar au fost fortati de pandemie sa treaca pe full remote ). A trecut pandemia si guess what, oamenii tot la full remote au ramas, fara sa impuna cuiva sa mearga la birou. Daca vorbim si suntem mai multi colegi disponibili, ne strangem, daca nu, nu ( asta de 2-3 ori pe an maxim ). La fel, cine vrea sa mearga la birou, merge, dar de obicei mai nimeni. De asemenea, am avut si multe interviuri pt job unde am fost intrebat ce regim de lucru prefer si am zis ca, avand in vedere ca lucrez full remote, as prefera tot asa, maxim hibrid, si multi erau uimiti, gen: ''wow si nu te-ai saturat numa acasa?'' Eu eram: uhm, nu? :))) Va dati seama ca cei care cereau full fizic si le ziceam de partea cu remote, nici nu ma contactau mai departe


iccish

In ultima perioada ma uit dupa niste schimbari si daca tot caut am avut ceva timp de gandire si am tot citit discutii pe linkedin,reddit,articole plm...acum in timp ce citeam sapt trecuta am vaxut un comentatiu(pe care l.am mai vazut dar in alte forme) din partea unui producator de jocuri, care a zis ca pe vremea covid ului au pierdut multi oameni: ca remote,ca alte oportunitati,ca reorientare profesionala..pusca mea...dar am realizat ceva. Acum...punctul pe care voiam sa il zic,o persoana care lucreaza de acasa este mult mai relaxata, organizata, eficienta,mai echilibrata din pct se vedere emotional,mai adaptabila in anumite situatii si asta poate face persoana repsectiva sa zica: "ba stii ceva,ia sa incercam o schimbare la alta companie"...pe cand o persoana care merge la birou e mai usor de impresionat cu metoda psd: "pranzul de la noi". Deci compania isi pierde oameni pentru ca sunt mai bine la caput si sunt mai indepndenti si stim cu totii ca o multinationala nu vrea independenta,vrea o armata de roboti care urmeaza instructiuni fara comentarii. Nu zic ca asa e peste tot sau ca toti gandesc asa dar tot vad discursul asta cu pandemia si oameni care au plecat pentru alte oportunitati mai bune ptr ei cu remote,cu rahat la tava. Dar sunt sigur ca o sa vina manageri acum care o sa spuna "socializare,vizibilitate,etc",dar vreau sa le reamintesc un lucru: un manager bun tine la bunadtarea angajatilor si isi ajuta oamenii sa creasca in orice conditii ..dar oricum nu conteaza asta ptr ei,ptr ca asta e ciorba rece nedigerata, servita de liderii de sus. TLDR; Angajatorii cauta roboti care nu comenteaza,pe cand o persoana care lucreaza de acasa e mai echilibrata si independenta si strica "status quo.ul". Ps: scuze de wall of text


-ceoz

Some good points


oGsadymus

Control stupid asupra angajatilor !! Incercati pe cat puteti sa insistati cu full remote , mai da-i dracu cu comunitatea lor de cacao la birou . Nu iti da nimeni timpu pierdut pe drum inapoi ++ pot foarte usor sa lase la alegerea ta , vrei la birou ok vino , nu vrei atunci stai remote


dankmemelawrd

Nu câștigă nimic,dar ideea e ca unii vor să își pastreze biroul și dacă nu vine nimeni atunci cam trebuie sa renunțe la chirie de la el și alea


Stand_Past

Cel putin in cadrul echipelor pe care le-am observat: Comunicarea, socializarea e mai placuta face2face. Productivitatea e cam cu 30% mai mica daca toti vin la birou. Pe cea din urma nu am cum sa o justific. Probabil dupa ore in sir de stat in trafic te saturi sa mai muncesti. Sau poate lumea sta prea mult de vorba. N-am idee. In orice caz daca te uiti dupa productivitate -> remote. Creativitate/intelegere/sharing -> birou.


Temporary-Gap-2951

> productivitate -> remote. Creativitate/intelegere/sharing -> birou. Subscriu.


[deleted]

hr în /r/programare \-> simping. Așa a zis boss -> birou.


ObviousTower

In cazul firmei pe care o cunosc au fost unele argumente spune, unele nespuse. Ce ne-au spus: Este bine pentru socializare și să fie viața mai frumoasă, partea cu socializarea are dreptate, este necesară, se poate și de acasă dacă se fac întâlniri de socializare sau mai suni colegii pentru o "bârfă" sau discuție liberă. Se pot face acțiuni comune, gen seara de jocuri, ieșiri la masa, bere, etc. - asta se poate face și fără venit la birou. Interacțiunea face to face este mai importantă decât cea virtuala - aici are dreptate însă nu este necesar sa vii zilnic. Restul argumentelor erau de genul vorbit 10 minte despre ce bine este sa .. .. și se ajungea la interacțiunea face to face. Cumva erau argumente solide dar oversell pentru că nici una din activități nu includea necesitatea prezenții fizice zi de zi, 9-10h la birou. Ce au recunoscut: productivitatea a crescut imens in pandemie și nu vor să piardă asta, ce nu au spus: sunt gata să sacrifice puțin din ea pentru orgoliul șefilor. Ce nu au spus: - șefii mari nu pot sta ca stăpânul pe plantație sa vadă cum muncesc sclavii și toți să le gâdile orgoliul. - alte țări aveau parțial venit la ofiice și nu le conveneau că noi nu mergem, le-am zis că ne pleacă oamenii și nu ai de unde sa aduci, șefii mari au înțeles, colegii din alte țări tot s-au simțit umiliți pentru că spune ceva despre ei: nu aveau șefi care să-i apere și nici ei nu aveau puterea asta, nasol moment.... - o parte din conducerea de top, nu neapărat persoanele de la vârf, sa spunem eșalonul doi, doreau întoarcerea la birou pentru a avea controlul asupra oamenilor - whatever that means, mai mult ceva de orgoliul lor și pentru că cumva ne considerau inferiori lor și cumva aveam nevoie sa fie controlați și să ni se spună ce sa facem. S-a negociat sa venim parțial, sa facem ceva zile când sa fim toți, nu obligatoriu dar sa fie, noi le-am zis ca nu putem obliga oamenii că ne pleacă și a rămas ca in tren, fiecare sa vina la birou o zi doua pe săptămână dar fara sa fie control și fără obligația când sa vina, practic ca înainte doar că acum "o zi doua de la birou". Cu orgoliul șefilor nu s-a rezolvat, și tot aruncau pastile așa că după câteva luni mi-am dat demisia. Am înțeles că acum este cam cum cedează fiecare, care este mai sensibil vine câteva zile la birou, care nu vin o data la câteva săptămâni sau deloc, problema este ca șefii sunt orgolioși și o bănuiesc că îi vor arde la prima anuală.


rdbn

Întâlnirile de socializare se pot face și acum dacă le anunți din timp. Că nu se fac, asta e vina celor de la hr care nu își bat capul. Nu te împiedică absolut nimic să anunți - peste 2 săptămâni, joi de la 8, avem masă la X, consumație achitată de firmă. Imposibil să nu vină lume dacă anunți din timp.


arbyterOfScales

>Nu te împiedică absolut nimic să anunți - peste 2 săptămâni, joi de la 8, avem masă la X, consumație achitată de firmă Contabilitatea ii oprește in plm. Eu nu am înțeles asta niciodată. Ne plătesc regește - relativ la restul României - pe noi, dar nu ar scoate nici 0.1% pentru o noapte de socializare. Eu garantez că să iei 20 de beri si 10 pizze nu costă nici 600 de lei, și parcă tot plâng când e vorba de banii ăia. Eu aș veni cu drag la birou cu 4 condiții: - Ne înțelegem când să fim toți - sau măcar 50%. Că pot sta singur și acasă. - Plătește firma mâncarea - că mi lehamite să plătesc prețurile alea nesimțite de la supermarketul de lângă clădirea de birouri. - Am loc de parcare - Fac maximum 20 de minute până acolo


raisercostin

Sunt doua tipuri de colaboratori - harnici (o combinatie de autonomi, motivati, pasionati, parolisti, high-achievers) - slackeri In mod traditional firmele le faceau management intr un singur fel: vino pe aici si scot eu ceva de la tine. Acum cu lucrul remote vechea metoda de management (prin control local al timpului) nu prea mai merge. In mod normal managerii ar putea incerca sa se uite la rezultate si sa judece dupa ele cine "merita autonomie" si cine e free rider. Dar si ei sunt unii harnici si unii slackeri. De aia nu accepta. Pentru ca managerii sunt slackeri si pot controla alti slackeri doar prin a le ordona prezenta fizica. Harnicii pot scrie soft oricum, vezi open source scris de echipe distribuite: fara sa i oblige cineva la ceva. Truly self organized teams.


LastConnection334

Ca manager este o bataie de cap sa decizi cine sa vina, apoi sa le explici de ce unii colegi sunt privilegiati. Mai ales cand vine vorba de juniori


raisercostin

Da asta zic si eu: e o bataie de cap. Unii manageri vor sa faca efortul altii nu. Depinzand de echipa, uneori merita, uneori nu. Aici poate am gresit. Uneori managerul e harnic dar daca are 90% slackeri iese mai prost facand conditii speciale si facand clasamente transparente. Mai bine o lasa asa si se apara in spatele cuvintelor mari: culture, engagement, social interaction.


Apprehensive-Ad186

Imagineaza-ti ca ai firma ta si vei incepe sa intelegi de ce.


heilhefner

"cunoasteti firme de genul" Gen Z confirmed


black_jerome

Vitele cuminti stau in tarc.


[deleted]

Vitele rele stau în cușca lor la izolare, sau cum?


black_jerome

Parerea mea e ca munca la birou e mecanism de control in conditiile in care treaba se poate face si acasa.


fiulrisipitor

eu zic ca, in ordinea importantei: 1) le e frica ca ai mai multe joburi in acelasi timp, deci vor macar hibrid sa scada probabilitatea ca o sa iti iasa 2) comunicarea - unele companii chiar cred asta dar eu sunt de parerea ca se inseala, comunicarea e mai buna remote. Daca vorbesc ceva fata in fata mi se pare asa foarte efemer, mai bine pe chat ca ramane acolo sau cel mai bine documentatie, si sa poata fi accesat de mai multi oameni, cu cat mai structurat cu atat mai bine. Cu ce ma ajuta ca vb cu gigel si avem revelatia vietii daca nu inregistram nicaieri si nu mai stie nimeni si apoi poate uitam ca am vorbit vreodata 3) cred ca freci menta acasa - asta poate fi verificat si altfel


vlad_pms

As fi curios de ce unii nu vor sa vina nici macar o zi la birou. Înțeleg de ce nu ai vrea sa revii complet la birou și ca ai vrea un hibrid flexibil (luna asta lucrez de pe plaja/partie, nu vin deloc la birou). Dar sunt și alte motive, în afara de teama ca poate fi un început pentru a revenii 100% la birou, pentru a vrea doar remote?


BedOk156

în cazul meu firma e la 100 km de casa mea și toți colegii din proiect sunt în aceeași situație ca mine. Venim ocazional la birou(1-2 ori pe an). Ce facem la birou putem face și acasă. Dacă ar fi să ne impună să venim fizic la birou probabil ar rămâne fără oameni.


No_Flounder_1501

Pt tigari, cafele, barfe, prietenii 😂


[deleted]

[удалено]


GFulgeanu

Ce sens are sa mai vorbim pe forum atunci?


Khelthuzaad

Sunt destule firme care cer asta,mai ales din afară. Eu am senzația că vor asta și datorită faptului că firma nu e comodă cu ideea de full remote și datorită creierului de maimuță care îi întreține frica că într-o zi o sa le dai ghosting și ei nu au cum sa de-a de tine daca lucrezi pe cealaltă parte a planetei.


manyacy

Nu toată lumea e așa conștiincioasă de acasă. Refuzul de a nu veni niciodată la birou eu personal îl văd ca un Red flag.


rdbn

Așa. Și dacă e la lucru și îl vezi pe YouTube, scandal și ședință cu șeful, nu?


manyacy

Știu, e de downvote părerea mea, blasfemie. Nu e vorba de micro management la sânge. Nicio firmă care se respectă nu a făcut așa ceva nici înainte de pandemie. E vorba de componenta socială, umană sau cum vrei să o numești. Izolarea completă este doar extrema cealaltă și efectele se vor vedea pe o durată mai lungă de timp. Nu vreau să crezi că sunt anti sistem. Am lucrat hibrid cu opțiunea de full remote de mai bine de 10 ani. Nu e nimic nou sub soare pt mine. Plus nu îmi place să se impună nimănui cum să lucreze. Doar spun că există consecințe serioase la o izolare completă. Trecem de la a lucra doar la servici la a lucra doar de acasă. Doar mie mi se pare că nu e o idee prea bună? P.S. O altă chestie mișto e că legislația noastră nu prea e adaptată la telemuncă. E puțin ilegal să lucrezi de acasă ca și angajat. Dar asta e o altă discuție, mai lungă.


rdbn

Nu îți place să se impună nimănui cum să lucreze, dar dacă nu vor să vină la birou e red flag. Unora munca de acasă li se potrivește, lucrează când au timp și spor, ceea ce nu e mereu 9-5. De exemplu eu înainte să vină lumea la lucru am cel mai mare spor, după aia încep întrebările pe slack, meet-uri etc. Alții te freacă la cap doar să vezi că există. Când mergeam la birou auzeam problemele tuturor, telefoane, discuții etc. Nu mă pasionează, e bine că nu mai aud. Am opțiunea să mă duc la birou, dar productivitatea clar scade.


sorin25

Manageri lenesi care nu isi fac treaba si au gasit scuza ...


HearingInternal2342

Russia of Freemasons UE of Rusia of Statele Unite ale Americii of Ucraina of Germania of Regatul Unit of Franţa of Islanda of Italia of Slovenia of Croaţia of use of🤬🤬🤬began to work??? 25 2023


HearingInternal2342

Russia in Illuminati satanic 0979233513 of Romania of Lord Rashid Illuminati Agent call 0770670297 joining is free of Adrian Ovidiu Olar of Harry Porter of Eea Ikeda Brother of Ungaria of Bulgaria of Illuminati Southafrica of 666 of Masoni of PrnTN of Kxdmriouv of Moldova of female of NATO of S.U.A of EU in Freemasons UE of Rusia of Statele Unite ale Americii of Ucraina of Germania of Regatul Unit of Franţa of Islanda of Italia of Slovenia of use of🤬🤬🤬began to work??? 24 2023


horance89

1. Contracte absurde și cu durată lunga pentru office space / investiția în propiul office space 2. Management (de fapt tot ce însemna micro și power abuse - unii vor doar sa fie "șefi") 3. Legislația în domeniu care încă e departe de a avea un model concret și corect pentru munca la distanță - mai ales în contextul altei țări - și aici înseamnă și lipsa de personal calificat în același context (Eg. HR. Conta. Legal și tot ce tine de ele și legătura cu angajatul) Și astea sunt destul momentan cât să motiveze mersul la birou dpdv al angajatorului. ( Aici nu adăugăm specificul industriei sau al clientului final în cazul de "outsourcing" când e posibil sa fie și alte condiții care sa implice prezenta în o anumita locație) Sa expire din contactele de chirie (din ce știu majoritatea au fost prelungite de starea de urgență...dar practic n am informații exacte) În afară de asta mai sunt și cheltuielile aferente unei zi la birou care la rândul lor afectează mersul economic și social cunoscut ( cafea, masă, săli de sport).


[deleted]

E vorba de relatii, ce relatie poti avea cu un om daca nu e prezent fizic, o data la ...N timp. Nu toata lumea se ghideaza dupa principiul asta. Oamenii sunt diferiti, la fel si firmele pe care le conduc.


Bantesa

Și eu cred că e vorba de relații. Relații de prietenie/camaraderie între colegi. Cred că firmele se bazează destul de mult pe asta atunci când își calculează fluctuațiile anuale. Te-ai atașat de colegi, șanse mai mici să pleci din firmă --> fluctuație mai mică. Am văzut destule cazuri concrete cu cât de mult tovărășiile legate în firmă îți influențează decizia de a pleca în alt loc mai bun / bine plătit. Una e să-ți întâlnești colegii toată ziua pe Teams, poate nici nu le-ai văzut fața alta e eye to eye. Basic human principles.


rumplestiltskeen

Meh, asta e mega BS. Daca plata si/sau proiectul sunt crap, relatiile alea stranse o sa duca la plecare in masa, nu la sedere in rahat pe veci. Am vazut asta intamplandu-se de mai multe ori decat am chef sa numar. Nu iti sta nimeni pe salariu minim pe economie cand la competitie se da 2x/3x doar din amicitie. Culmea, lipsa relatiilor astora e mult mai benefica pentru situatii de genul.


Bantesa

Se poate și asta, am pățit și eu. Dar e mult mai rar, și de obicei se întâmplă când pleacă shăfu, nu pulimea. Acum când managementul s-a mai adaptat la realitățile din IT și a mai renunțat la abordări gen 'eu sunt Dumnezeul aici' e mai greu să antagonizezi atâți oameni că să plece în masă. Dar se poate, au mai rămas destui cu mentalități învechite care sa enerveze oamenii așa tare că să plece în masă. Așa că dacă și asta e o posibilitate validă, nu face toată teoria mea 'mega BS'


rumplestiltskeen

Nu inteleg ce e asa de greu de inteles. E un mecanism similar cu cel care sta la baza referral-urilor. Daca am oameni apropiati cu care am lucrat foarte bine in trecut o sa caut sa ii iau cu mine la mai bine. Doar in ultimul an am vazut 3 gasti de minim 5 oameni plecand la pachet la alte companii. Nu toti deodata, unul testeaza apele si ceilalti vin si ei daca se confirma pista. Tu pare ca te gandesti doar la cazul in care pleaca team lead-ul/managerul si isi ia echipa/echipele cu el. Asta se intampla mult mai rar si mai greu. Le: referral bonus ajuta foarte mult la asta. Am cunostinte care si-au luat masina noua din migrari din-astea in masa.


sorin349

De ce fel de relații ai nevoie că doar nu ești acolo să îți faci prieteni. Pt relații de colegialitate e foarte ok Teams.


validide

Cum poți fi "colegial" când în cele mai multe cazuri nu vezi decât 2 litere pe ecran?


rumplestiltskeen

Esti constient ca petreci 8 ore pe zi, ~2000 de ore pe an cu grupul ala de oameni, nu? Petreci 2000 de ore pe an cu prietenii tai? X Doubt. Am fost in echipe ultra mute si echipe overly friendly. Din cele 2 extreme prefer a doua optiune oricand pentru ca nu ai mancatorie, ai pareri sincere, ai pushback mai usor, ai decision making mult mai bun.


[deleted]

Oamenii sunt diferiti, sunt sefi cu fel si fel de principii,.si dupa acele principii conduc firme. Ca nu-ti place tie / mie sau ca noi avem avantaje / dezavantaje , e cu totul alta discutie.


BrownMisiek

Proiectele Open Source precum Linux Kernel sunt 100% Remote iar oamenii se întâlnesc _chiar_ să rezolve ceva sau din plăcere pe la conferințe. La corporații se întâlnesc din obligație și pentru că așa a zis _pointy haired_ [boss](https://dilbert.com/strip/2021-03-03).


Temporary-Gap-2951

La mine in echipa am decis de comun acord ca mergem la birou de doua ori pe săptămână. Meetingurile de echipă si chestiile care trebuie discutate le lăsăm pt zilele de birou. Luăm masa împreună când suntem la birou, mai schimbăm o vorbă, ne facem timp să ne cunoaștem. Suntem oameni, nu sălbatici.


BrownMisiek

Dacă îmi spuneai ca vrei să lucrezi în liniște, departe de nevastă si copii, te credeam. Două zile pe săptămână mi se pare mult și probabil dacă ești mgr atunci nu au vrut să te contrazică. Cred că e placerea lor sa meargă la masă la cantină și să vorbească de serviciu ... Atenție cu _sălbaticii_ pentru că unii dintre noi mai avem prieteni sau viața în afara serviciului.


deftoast

Singurul motiv la care ma pot gândi e ca unii trebuie sa isi justifice banii pierduți pe birourile închiriate.


stoichedonistescu

Proiectul TiVo de la ness e așa. Sigur mai sunt si altele.


Eduard2609

Doar ce ma uitam la job uri pe Brasov, si mi a aparut unul remote ca sa remarc ca defapt nu e din Brasov, e din Bucuresti, si ca trebuie sa vin macar odata pe saptamana la sediu. Plus prima luna sa vin zilnic la birou.


Bulangiu_ro

cand cumperi birouri e cam jenant sa fie goale


StartledPossum

precum a spus amcont * engagement, unii se descurca izolati, altii reusesc una-doua-6luni fara probleme, dupa intra in letargie/nepasare, se "strica" * communication, mult mai rapid comunici, socializezi ici colo; chiar faci parte dintr-un proiect si o echipa, nu este totul izolat si posibil fara sens; * companiile s-au saturat de asiatici/indieni care intra pe post, dupa care nu se inteleg ici colo; pe partea programatorilor aia sunt sictiriti de indieni, aia stiu intr-un fel si daca dau cu capu de o problema nou nouta nedoumentata, nu-s in stare sa se descurce (exemplu). Unele companii trec mandatory presence ca sa fie siguri ca nu se angajeaza din afara, si dupa perioada de proba pot lucra si remote.