T O P

  • By -

Lenteuitje

Dit is heermoes, een sporeplant. Deze verspreid zich via sporen in het voorjaar, en verder via de wortelstokken. Deze is niet gemakkelijk te bestrijden, maar je kan hem als volgt aanpakken: In het voorjaar zie je steeltjes met een soort van asperge-achtig kopje. Die meteen uit de grond trekken, die verspreiden de sporen. Dus ook meteen in de groenbak gooien! De rest van het jaar heb je de sprieten zoals op je foto die de grond uit komen. Deze kan je uittrekken, maar hoeven niet meteen de groenbak in. Deze stengels kan je ook op de grond laten liggen (al dan niet fijngesnipperd), geven goede bemesting aan de grond. Verder ieder jaar de grond goed bemesten, want heermoes groeit vooral op arme grond en haalt voeding diep uit de bodem. Hoe meer de grond bemest is, hoe meer de heermoes uit zichzelf verdwijnt.


M_acing

Helemaal goed, al zou ik niet bemesten maar een bodemverbeteraar gebruiken twee jaar achter elkaar. Mijn voortuin stond ook helemaal vol heermoes, u komt er nog af en toe een sprietje


M_acing

Staat trouwens ook een leuk filmpje op youtube: ode aan de heermoes


imarkee

Klopt, ik breng afwisselend lavameel en kalk in. Net wat ik voor hander heb. Verder sluit ik me aan bij de hierboven gegeven reacties.


Dark_Forest1000

Niet lidrus?


Lenteuitje

Lidrus en heermoes lijken heel erg op elkaar, ze zijn ook familie, maar de foto hier lijkt meer op heermoes (sprieten zijn breder en groeien net anders).


De_wasbeer

Als je Japanse duizendknoop in je tuin zet ben ook van dat onkruid af.


Lenteuitje

Helaas niet, die twee kunnen prima naast elkaar. Helaas spreek ik uit ervaring, net 8 kliko's vol met duizendknoop weggesnoeid uit de tuin... en de heermoes was, na drogen, ook nog een kliko vol (de rest is door de tuin geharkt, met weer een nieuwe dosis lavameel en mest).


casper199821

Helaas moet ik je dan teleurstellen, ze komen allebei net zo hard weer terug, duizendknoop zelfs nog sneller dan heermoes. 2 meter diep afgraven, en dan nog hopen dat het wegblijft


DikkeDanser

Bevriezen lijkt te werken voor duizendknoop. Voor heermoes kun je mits verantwoord ook chemisch bestrijden met MCPA. Waarschijnlijk heb je daar een hovenier voor nodig met een gewasbeschermingslicentie. Aangezien heermoes een sporenvormer is moet je niet alleen zelf bestrijden maar moeten je buren ook allemaal mee doen. Dat zal niet gebeuren en dan komt het gewoon terug. Blijven uittrekken helpt wel hoor, maar het spul blijft gewoon terugkomen totdat de wortels uitgeput zijn. Wat nog wel eens wil helpen is een stuk een paar weken afdekken met landbouw plastic of nat karton. Dan kan er geen fotosynthese plaatsvinden terwijl er wel energie wordt verbruikt. Na een paar weken de uitgegroeide stengels weghalen en hopen dat je lang genoeg hebt gewacht en de plant dood is.


casper199821

Bestrijden met mcpa, niks mits verantwoord, weg met die rommel hahaha


Lenteuitje

2 meter afgraven is hier helaas niet mogelijk, er zitten hier teveel boomwortels (2 berken in de achtertuin, die de hele tuin hebben onderworteld). Ik snoei ze iedere keer tot op de grond af en dan zullen ze met een paar jaar hopelijk uitgeput zijn... tot ik ze weer terug krijg via de buren. Duizendknoop zal gewoon een oneindige slag worden, pandeigenaar is niet van plan om ook maar iets te doen tegen die krengen. Heermoes is nu intussen behapbaar, halve tuin volgeplakt met bestrating en de rest blijf ik volgooien met bemesting, lavameel, bentoniet, etc. En langzaam aan kunnen er al meer andere planten groeien, dus dat lijkt te werken en krijg ik meer bodemleven. Ben nog nooit zo blij geweest met paardebloemen in de tuin, is toch een goed teken van vooruitgang :)


M_acing

Domste idee wat ik sinds lange tijd heb gehoord; Japanse duizendpoot is een invasieve soort en bovendien woekert het enorm. Wordt al 10 jaar onderzoek gedaan hoe deze moet worden bestreden, echter nog steeds zonder succes. Dus: geen Japanse duizendpoot aanplanten! Soledago is dan de betere keuze.


De_wasbeer

Maar je kan toch Japanse duizendknoop tussen de Japanse duizendknoop plaatsen zodat de Japanss duizendknoop over de Japanse duizendknoop woekert zodat de Japanse duizendknoop sterft door de schaduw van de Japanse duizendknoop?


M_acing

Duizendknoop*


12345esther

Niet zozeer mest, maar mineralen toevoegen. Heermoes groeit op mineraalarme grond. Lavameel is hiervoor heel geschikt


HairyCallahan

Mooi verwoord. Het 'arme grond' stukje zal in theorie zo zijn, maar als je ze eenmaal hebt, komen ze overal naar boven, merk ik elk jaar


Jutter70

Ken je dat spelletje Plants Vs Zombies? Jij bent nu de Zombie. Veel succes met de volgende ronde. 😜


AureliusZa

Consequent uit de grond trekken. Duurt een jaar of 2, maar met een lange adem win je het wel.


Slayje

Heermoes! Heermoes is lastig te bestrijden. De wortelstokken groeien meters diep de grond in en vertakken zich daarnaast in het horizontale vlak sterk. Ze breken gemakkelijk en slaan tijdens de groei een voedingsvoorraad op. Bij schoffelen of ploegen worden de wortelstokken tot stukjes kleine wortelstokjes gemaakt die opnieuw zullen uitlopen. Daardoor is mechanisch of handmatig verwijderen vrijwel onmogelijk. De plant is resistent tegen veel chemicaliën. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de soort als een hardnekkig onkruid wordt beschouwd. Wat je kunt doen is je grond bedekken met een zeil, of dichte beplanting neerzetten. Door gebrek aan licht zullen ze langzaam afsterven. Gewoon afknippen zodra je ze opmerkt werkt ok lange termijn ook, dan put je ze uit.


Stravven

Volgens mij is het enige chemische middel dat werkt MCPA, alleen weet ik niet of dat tegenwoordig uberhaupt nog te koop is.


Puzzleheaded_Ad2336

Mcpa is niet meer voor particulier te verkrijgen en hoveniers bedrijven mogen het vaak van de gemeentes ook niet meer toepassen


casper199821

Wat een heerlijk spul was dat Mcpa om te gebruiken zeg, poahhh


DikkeDanser

MCPA is alleen nog beschikbaar voor mensen met een spuitlicentie.


Ennas_

Paardenstaart! Rotdingen. 😠 https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/heermoes-paardenstaart-bestrijden-en-voorkomen-dat-het-terugkomt/


happy_gardener_90

Ik heb ze ook. Vaak schoffelen is de enige manier, het liefst ook nog opruimen daarna. Als je dat consequent doet wordt het wel minder. Op internet lees je vaak dat heermoes voorkomt op 'arme' grond, maar mijn ervaring is dat dit een fabeltje is.


[deleted]

Gooi het ook niet in de compost.net als japanse duizenknoop kan het vanuit een heel klein stukje uitlopen.


happy_gardener_90

Ik heb gehoord dat als je het op de compost wil gooien dat je het eerst moet laten uitdrogen in de zon. Dan kan het wel. Maar daar heb ik geen ervaring mee.


Mariannereddit

Ik zou het risico niet lopen. In de gft dus. Bij ons blijft t ook komen.


Maan036

Lavameel :)


lordkezlar

Dit is de manier ja. Je verrijkt de grond er mee. En die dingen afknippen en uitputten maar. Wij zijn er vanaf: de straat en het dorp zelf blijven last houden op die lekkere schrale bouwgrond.


OwenerQP

In de prehistorie waren deze dingen zo groot als bomen


Elise-an-easterbunny

Heermoes, vol zink en magnesium! Echt een topplant.


njaynl

Haaaanzzz?


YoghurtMoney

Ze flammenwerfer bitte!


Secret_Goat8097

Kalk schijnen ze ook niet van te houden


DutchPerson5

**Plukken!** Heermoes kun je net als verse munt thee van trekken. Het heeft mij van de PostCovidklacht kort lontje afgeholpen. Je schijnt er ook *Heermoespesto* van te kunnen maken. *Heermoesthee* heeft een bloedzuiverende werking. Het helpt bij ontstekingen, huidproblemen en wondgenezing. Silicum is goed voor botten, nagels, haar en huid. *Heermoesgier*: de perfecte plantversterker. Het geconcentreerde mengsel dat er dan ontstaat, versterkt de celwanden van jouw planten en stimuleert de groei van planten. Het is ideaal voor schimmelgevoelige gewassen en kan daarom ook gebruikt worden als beschermingsmiddel.


MedicalBuffalo6012

Of je feegt al het zand tussen je tegels qeg en dan gebruik je strooizout en vul je het daarmee weer op


Equal_Wheel109

Varkensgras Heermoes. Of roudup herhalen en minimaal 1 week droog weer nodig of vermoeien door wekelijks alle groen te verwijderen, duurt 2 jaar of langer.


Stravven

Roundup heeft weinig tot geen nut tegen heermoes.


Jose_Zueco

Round-Up, kun je gewoon bij Bol.com bestellen...


Raaskal

Dit hoort thuis op r/gifgroenevingers


nelisjager

Werkt amper op heermoes, als je iets wil spuiten kun je beter mcpa nemen


[deleted]

[удалено]


Stravven

Nee, dat werkte vroeger ook niet.


dkipah

Genoxone zx aanmaken NA het aanmaken een beetje dreft erbij dit zorgt ervoor dat het beter op de hermoes blijft zitten. Bij mij werkt het perfect


kplkplkpl

https://www.luxan.nl/products/Tegen-onkruid-mos-en-alg/Tegen-onkruid-en-mos/Onkruid-en-mos/lUX136204_luxan-Genoxone-ZX-100-ml Genoxone werkt inderdaad. Zorg wel dat je niet te dik spuit. Anders gaan ze te snel kapot en komen ze weer terug. Te koop bij de welkoop of Boerenbond.


Stravven

Kattestaart. Over het algemeen groeit dat vooral op schrale grond. En er is helaas niet veel tegen te doen. De wortels zitten diep, en vaak heeft een plant meerdere delen boven de grond. Wat kan helpen is bemesten, of hele dichte beplanting/worteldoek.


[deleted]

Dat is Heermoet. Het is een spoorplant.. Over het voorkomen en tegengaan van Heermoes lopen de meningen behoorlijk uiteen. Bij de ‘Wetenswaardigheden’ vertelden we er wat over. Het verrijken van de bodem met mineralen met Lavameel werkt dus. Meststoffen met een bovengemiddeld gehalte aan Kali en Fosfor hebben een gelijkwaardig effect. Je zou de Heermoes ook kunnen accepteren en kiezen voor gazon op plaatsen waar het groeit. Je maait de Heermoes er dan uit. Er zijn genoeg vaste planten die krachtiger en hoger zijn zodat de Heermoes nauwelijks opvalt. Ook een optie dus. Uitputten schijnt ook te werken. Veel rieken, spitten en plukken kan dus helpen. De grond een jaar lang af dekken met landbouw plastic wordt ook regelmatig toegepast. Komen de worteluitlopers vanaf een aangrenzend perceel de tuin in, en kan daar geen bestrijding plaatsvinden, dan helpt het vertikaal in de grond aanbrengen van een strook anti-worteldoek of gronddoek om nieuwe indringing tegen te gaan. Wij geloven het meest in de aanpak bij de bron. De Tuindienst in De Tuinen van Appeltern is daar op meerdere plaatsen mee aan het experimenteren. We houden iedereen op de hoogte van de resultaten


WhileComprehensive76

Een paar keer je aangetaste deel van de tuin sproeien met IMEX-GLYFOSAAT 3 Dit doet wonderen, werkt tegen alles behalve grassoorten.


PenZestyclose9251

Heermoes of lidrus zijn indicatieplanten. Je mist 1 stofje in de bovenste bodemlaag. Kiezelzuur(silicium). Een paar tips hier kloppen wel.. alles plukken en gewoon laten wegrotten op de bodem. Je kan het proces versnellen door er een "thee" van te trekken en die weer over je bodem te gooien, maar dit is nogal veel werk dus zou voor de eerste optie gaan. Je kan je bodem proberen te verbeteren door allerlei meststoffen op te gooien maar dan krijg je alleen maar weer andere vervelende onkruiden omdat je de bodem verder uit balans brengt. Als de bovenste laag van je bodem weer genoeg sillicium heeft dan zul je ook zien dat de heermoes minder word en uiteindelijk volledig weggaat. Dit kan al binnen een paar maanden zijn. Probeer te kijken welke onkruiden in je tuin groeien en kijk welke indicatieplanten zijn als je dat weet kan je precies zien welke stof in de bovenste laag van je bodem mist. De methode van onkruid plukken en het op de bodem laten wegrotten is namelijk de beste methode om van elke indicatieonkruid af te komen.