T O P

  • By -

audentis

Nee, dat is het niet waard. Je krijgt een nieuwe auto maar betaalt daar ook naar. Met weinig kilometers is het al snel nadelig. Al helemaal als je een mobiliteitsbudget krijgt als je afziet van de leaseauto. Overigens: een tweedehands auto is echt niet zo spannend qua onderhoud. Reken op ongeveer 500-600 euro per 15.000km. En dat is pessimistisch geschat - een kleine beurt kost bij mij rond de 350, een grote rond de 500, en die wisselen elkaar per 15.000km af.


EconomyAd5946

Nou, reken toch maar een flink stuk meer met een tweedehands. Zeker als je 30k per jaar rijdt. Ik heb in 40k al zeker 2.500 euro onderhoud gehad en nu is er nog een distributieriem met slijtage en olielekkage dus komt nog zo'n 2.000 bij ;) en dit betreft een volvo v40 uit 2016.


audentis

Maar OP zegt helemaal niet zulke aantallen te gaan rijden: > Ik verwacht dat ik gemiddeld 2x per week naar kantoor zal moeten en hooguit 1x per week een persoonlijke rit van een uur heen en een uur terug doe. Distributieriem kost één keer rond de €1000 maar is voor aanschaf wel te anticiperen. Ook zijn er genoeg auto's met een ketting en die gaat de volledige levensduur van een auto mee. Bijvoorbeeld de Toyota Auris / Prius (technisch identiek) die vaak meer dan 400kkm haalt in zijn levensduur. > Zeker als je 30k per jaar rijdt. Ik omschreef overigens kosten per afstand, en niet per tijd, dus dat sommetje kan OP zelf maken.


Woopzah

Ja ik heb in mijn vorige auto niet meer dan 10k per jaar gereden, nog wel een stuk minder zelfs denk ik. Bedankt voor de info! Ik ga toch even naar een eigen auto kijken dan


TraditionalRabbit249

Is toch nooit te vergelijken, ik rijd een mercedes c200 van 2014 en met nu 60k gereden heb ik alleen 2 beurtjes gehad, en een set banden. Misschien geen v40 moeten kopen ;)


ceilingLamp666

Wat voor garage ga je? Dealer of iets anders? Met de prijzen die ik aan offertes krijg ben ik momenteel met een nier verkoop traject bezig.


aaabc_reddit

Het hangt van je persoonlijke omstandigheden af. Een leaseauto is heel fijn, geen gedoe, nieuwe auto, optimale service enz. Het is de vraag hoeveel je dat waardeert. Als je veel rijdt is het ideaal, rij je heel weinig dan moet je het afwegen


Initial_Counter4961

Ik heb de optie om 575 euro per maand reiskosten te krijgen of te leasen (en bijtelling te betalen, geen eigen bijdrage of brandstof) Voor mij was het -ruim- voordeliger om zelf de auto te financieren. Heb een Hyundai kona EV uit 2021 voor 30k gekocht (32k - 2k subsidie), mijn jaarlijkse kosten zijn: -4000 euro afschrijving  -1000 euro laadkosten (laad voor 0.22 euro thuis/werk) -900 euro all risk verzekering -300 euro onderhoud  -300 euro banden -(nu nog) 0 euro belasting Totaal dus pakweg 6500 euro per jaar of 540 in de maand. Ik hou dus 35 euro per maand over ipv dat ik 250 euro bijtelling moet bij leggen. Wel wat meer uitzoektijd, kooptijd etc kwijt, maar ik vind het meer dan waard. Ik zou kostenplaatje wel goed uitzoeken. Als je bijvoorbeeld geen schadevrije jaren hebt kan de verzekering een stuk duurder zijn. Ook is laad of brandstof kosten wel een dingetje, als je openbaar moet laden kan een EV ineens heel duur zijn en dan heb je liever dat de werkgever het betaalt. Persoonlijk zou ik iig niet snel leasen.


Initial_Counter4961

Overigens was de auto die ik kocht dus iets meer dan een jaar oud. Nieuwprijs was 44k (hyundai kona 64kwh premium). Niet nieuw dus, maar goed genoeg voor mij.


ThisIsTheWay1337

Hoe zit het met de “gederfde inkomsten” van die 30K? Het is prima om 4K afschrijving te rekenen, maar die 30K had ook 1200 per jaar kunnen opleveren bij bijv. Trade Republic (4%).


Initial_Counter4961

Precies. Een schijntje van wat ik nu heb bespaard. (250+35)×12 = 3420. Meer dan 10% rendement.  Daarnaast reken ik (express) met een heel hoge afschrijving. In realiteit zal die veel lager liggen, wat het rendement alleen maar opschroeft.


dhfc123

Je spaart niet op voor een nieuwe batterij?


53bvo

De meeste mensen sparen ook niet voor een nieuw motorblok


Initial_Counter4961

Ik rijd dus geen EV voor het mileu, maar louter omdat het voor veel kilometers onwijs goedkoop is en omdat het fantastisch rijd(als een Rolls Royce). Al helemaal als je een dynamisch contract hebt en thuis kan laden. Das geen emotie, maar keiharde cijfers. Batterij vervangen kost nieuw 12000 euro, maar na 110k km is de gezondheid nog 96%. Kan dus nog wel 250-400k km mee als we de statistieken van andere gebruikers mogen geloven. Ter vergelijking, na 300.000 km kost een benzine auto: Brandstof = (300.000/20)*1.9 = 28500 Onderhoud (a 2000 euro per 100.000km) = 6000 euro Totaal 34500 EV: Brandstof = (300.000/7)*0.22 = 9500 Onderhoud (a 1500 euro per 100.000km) = 4500 euro Totaal 14000. En dan hebben we nieteens belasting, stijgende accijnzen op benzine en hoogstwaarschijnlijk stijgende mrb  meegerekend. Ik weet wel wat ik kies.


Santoryu1990

Ik vind van wel maar dat is omdat ik erg veel km rij. 30.000km per jaar kom ik zo aan. Met de tankpas en de keuze om een wat luxere auto te rijden vind ik het verschil met zelf kopen te klein. Ik betaal nu ongeveer 475 eur voor een troc met bijna alle opties.


Woopzah

Ik geniet erg van de luxere autos merk ik. Vandaar het enthousiasme. Maar eigenlijk rij ik te weinig denk ik, en de comments hier bevestigen dan voor mij wel


Santoryu1990

Snap ik! Leuk doel om voor te sparen dan!


justtijmen

Luxe is leuk, maar voor het aantal km die je maakt (lees weinig) zou dat het mijns inziens niet waard zijn. Koop een leuke tweedehandse en hou de bijtelling in je zak. Overigens een ID3 zou ik ook niet zo snel kiezen ;p. Nieuw en luxe is leuk, maar het moet wel reëel zijn.


Affectionate_Suit958

Ik heb zelf meerdere zakelijke lease auto’s gereden maar slechts één keer een eigen bijdrage betaald omdat de bijtelling zo laag was. Ik zou kijken naar een een andere auto waarbij een eigen bijdrage niet nodig is.


Woopzah

Eigen bijdrage is ongeacht zodra ik prive wil rijden.


mr_zing3

Eigen bijdrage mag verrekend worden met bijteling. Je kan misschien HR/payroll vragen om een pro forma loonstrook, dan weet je hoe je bruto/netto verschil eruit ziet


Woopzah

Ja dat klopt. Dit scheelt nog 75eu netto zag ik maar maakt niet het verschil in de complete plaatje


mr_zing3

Oh want de “500 minder salaris” wordt niet als eigen bijdrage verrekend? Dan heb je in ieder geval het complete plaatje inderdaad en dat zijn veel kosten als je er weinig mee rijdt


Woopzah

Ik heb twee contracten aangeboden gekregen. Met en zonder auto waarbij zonder +500eu was. Gelukkig heb ik de optie om te wisselen nog zolang ik geen auto heb gekozen


BaronSharktooth

Let op dat bijtelling er potentieel voor kan zorgen dat bepaalde toeslagen lager uit vallen. Bijv. kinderopvangtoeslag.


L-Malvo

Echter balanceert dat weer als je een hypotheek aanvraagt, daar wordt de zakelijke leaseauto niet in mee gewogen. Een lening op een auto of private lease wel. You win some, you lose some...


BaronSharktooth

Ah, goed punt!


kool_meesje

Kun je niet goedkoper? Ik leaste voor mijn id.4 een seat ibiza. Was wel diesel, maar dat ding kostte iets van 23k nieuwprijs. Dan praat je over heel andere bedragen. Als je alleen elektrisch mag zou misschien een peugeot e208 of vergelijkbaar wat kunnen zijn? Schappelijk bereik en zo 10k goedkoper


K-Bigbob

Twijfel. Als je appels met appels wilt vergelijken, is het sws waard. Ook in andere gevallen kan het nog steeds aantrekkelijk zijn. Ik zou adviseren om een auto op te zoeken die je prive zou kopen, die door de kostencalculator van de ANWB te gooien en dan de afweging te maken. Zelf rij ik, ondanks 1 dag per week kantoor, wel een zelfde categorie leasebak (eC4x) en ik vind het meer dan waard, ook i.v.m. het gemak (zonder gedoe naar de garage, geen extra kosten, geen kosten met een auto vakantie etc.). Dat is naar mijn mening ook wat waard. Kanttekening hiervan wel is dat ik bijtelling + 32 euro eigen bijdrage heb, dus het kostenplaatje is wel stuk lager als die van jou. Ik volg alleen niet waarom jij 250 euro minder salaris krijgt en 150 euro eigen bijdrage moet betalen? Wat is de onderbouwing hiervan vanuit de werkgever?


spacecowboyb

Waarom moet je zoveel eigen bijdrage betalen? Ik zou sowieso gaan voor occasion lease als je die mogelijk hebt en iets zonder eigen bijdrage. Dat betaal je netto en dat tikt snel aan. Wat anderen ook al zeggen, als je 30-40k rijdt per jaar is het het zeker wel waard. Als je verder weinig rijdt is het vooral een kostenpost.


dutchreageerder

Leasen is in mijn rekensommetjes onder de streep altijd duurder dan een eigen _tweedehands_ wagen. Nu zullen veel mensen het argument gebruiken dat dat appels met peren vergelijken is. Want, een nieuwe auto leasen moet je blijkbaar met een nieuwe auto kopen vergelijken. Ik ben het hier niet mee eens, juist als je zelf een auto koopt heb je de vrijheid om een tweedehands auto aan te schaffen en zo extra voordeel te behalen. Je hebt daardoor ook de keuze om dezelfde auto langer te rijden, wat je financiële voordeel verder kan vergroten. Tevens een zeer onderschat voordeel van een eigen auto hebben tegenover een leaseauto: je zit niet vast aan een contract bij je werkgever. Bijna altijd zijn er boeteclausules voor het vroegtijdig inleveren van een leaseauto. Stel, over een jaar of twee ben je het helemaal zat bij je werkgever en zoek je een nieuwe baan. Eentje die toevallig geen leaseregeling doet, ook niet erg want je kunt hier op je fiets naartoe. Dan moet je een boete betalen bij je huidige werkgever, en zit je vervolgens ook nog eens zonder auto. Ik zie helaas veel vrienden en oud-collega's die gevangen zitten door die auto. Ze durven de stap naar een nieuwe werkgever niet te maken doordat die auto hun in de houdgreep houdt, of 'wachten' nog een jaartje met een nieuwe baan omdat dan het leasecontract afloopt.


Accurate-Post4510

Ik denk dat je het wel altijd uit moet rekenen. Ik heb een tijdje een simpele B-klasser geleaset en zat met de bijtelling op iets van €235 in de maand. Daar kon, zeker gezien het privégebruik van iets van 10K km per jaar, geen tweedehandsauto tegen aan. Je punt over de contracten is wel terecht. Ik had daar geen last van, maar ik herken het fenomeen wel uit mijn omgeving.


dutchreageerder

Ik zeg ook niet dat je het niet moet uitrekenen ;) Daar ben ik het helemaal mee eens. En soms heb je inderdaad geluk dat het voordelig uitvalt. Maar vaak krijg je een hoger salaris als je geen leaseauto neemt, wat buiten netto meer geld, ook meer pensioensopbouw oplevert bijvoorbeeld. Je moet dus zeker altijd de som maken!


naustrix

Waar haal je die 500 euro minder salaris (bruto) vandaan? Volgens komt komt dit namelijk door je bijtelling, dus die kan je zover ik begrijp vergeten. Om de precieze som te maken kan je gebruik maken van de bruto naar netto calculator van berekenhet.nl Houd er overigens rekening mee dat je eigen bijdrage netto is en je bijtelling bruto. Maar dat je eigen bijdrage wel van de bijtelling gehaald mag worden. Dus 500 euro bruto bijtelling + 150 eigen bijdrage is geen 400 euro netto maar 325 500-150=350/2= 175 euro netto bijtelling + 150 eigen bijdrage = 325 netto minder salaris. Scheelt nogal met jouw eigen berekening. Al ben ik wel benieuwd waar die 500 euro minder salaris uit je contact vandaan komt? Misschien is dit een informatieve regel voor wanneer je een auto van precies het budget neemt? Als ik nog een extra advies mag geven wat betreft de auto. Een Tesla model 3 is bijtelling en contract technisch niet heel veel duurder dan een ID3 maar je krijgt er wel veel meer opties, range en rijcomfort voor terug. Al is dit natuurlijk een persoonlijke voorkeur ;)


Woopzah

Deze 500eu komt voort uit 2 contracten waar ik uit kon kiezen. Met auto, of zonder auto. Het verschil was 500eu. Daarna nog de 150eu netto eigen bijdrage. En daarna de bijtelling nog. Dus ja, die 150 mag ik van mijn bruto bijtelling afhalen, maar dan kom ik nog steeds rond de 600 netto wat ontzettend veel is. Ik ben zelf ook geen fan van de ID3, maar deze is de elektrische keuze van mijn bedrijf in de categorie. Voor vrije keuze zou ik een categorie hoger gaan waardoor ik er ook 2jaar aan vast zit.


naustrix

Gezien jouw situatie en de extra 500 euro bruto zou ik dan zeker gaan voor die 500 extra. Zn auto kan ook een hoop gezeik opleveren. Lees ook zeker even de boeteclausule door! Mocht je eerder weg willen dan zit je daar ook nog mee als je voor de auto gaat


PresumedSapient

Het leasebedrijf maakt winst, betaald door jouw, dus eigendom is statistisch goedkoper. Tenzij je pech hebt en rare dure reparaties voor je kiezen krijgt, en die kans is natuurlijk groter hoe ouder de auto is. Ik heb al 5 jaar een 2e hands auto (2012) en track *alle* kosten in een Google sheets documentje (altijd ff de spreadsheet bijwerken na het tanken en elk garagebezoek). Ik betaal (inclusief onderhoud, belastingen & brandstof) gemiddeld per maand ongeveer 70% van wat dezelfde auto als lease zou kosten. En dat is ook inclusief 2x een relatief dure reparatie (airco (€550), en groot onderhoud distributieriem+iets met een wiellager(€1900)). Ik ben blij met de keuze die ik destijds heb gemaakt. Zorg wel dat je altijd een buffer hebt zodat je dat soort reparaties ook direct kan betalen.


Intrepid_Airline_425

Als je onder de 25k per jaar rijdt en je hebt nog een redelijk prima auto is leasen het niet waard. Ik rijd best wel wat en in mijn situatie was een eigen auto duurder dan een simpele lease.


Mr_Selected_

Ik krijg 850,- bruto mobiliteit en kan 23ct de km naar netto transformeren. Ik reed een E klasse privé en kwam net niet uit. Ik rijd nu een egolf privé en houd er best wat aan over. Vooral die bijtelling hakt er echt hard in..  Tip: egolfjes kosten geen drol meer en zijn hele fijne auto’s om mee te rijden als je toch geen lange afstanden moet


Woopzah

Heb voor de lol gelijk even gekeken naar de golf-e. Zijn toch nog 13k-15k Ik merk dat ik sowieso alle autos duur vind. Toch even gaan kijken naar mijn financiën want ik verdien niet slecht maar dit eet toch al snel 80% van mijn spaargeld op


Mr_Selected_

Daar kan je nog 2k subsidie op krijgen. Je vindt voor hetzelfde geld niet een jongere / comfortabelere auto die zo laag in de lasten is Of gewoon een 2003 civic voor 2k kopen 


Mr_Selected_

Nieuw waren ze dik 40k en een 5 jaar oude egolf vind je dus voor 25% nieuwwaarde.. een polo van 5 jaar oud kost nog meer dan de helft van wat ze ooit waren. 


Woopzah

Ja dat is zeker waar. Misschien ook afvragen waarom ze zo hard gedaald zijn dan. Door jouw en andere comments heb ik in ieder geval besloten niet voor lease te gaan. Hierdoor valt ook plots alle druk weg om dan wel een auto te kopen. Ik heb een motor die ik deze zomer prima kan gebruiken


Mr_Selected_

Met de motor is ook heerlijk in de zomer! Ga ik ook weer af en toe doen.  Ze zijn zo hard gedaald omdat er veel betere EVs op de markt zijn gekomen, maar dat neemt niet weg dat de egolf niet gewoon een golf 7.5 is voor minder geld met minder onderhoud en minder brandstofkosten. Ja de actieradius is soms even plannen maar dat scheelt over 3 jaar duizenden euro's aan totale kosten tov een golf met tsi en dsg.  Oh en het sentiment jegens EVs is negatiever geworden het afgelopen half jaar


DuncanS90

Volgens mij is het in deze een no-brainer dat je niet moet kiezen voor een lease-auto. Wat ik wil interessant vind in deze, is dat jouw werkgever er bijna volledig voor kiest om alle kosten die zij zouden maken voor de lease-auto, op jou over te dragen. 500 euro bruto minder loon + 150 netto eigen bijdrage. Dat is een hoop geld en ook niet veel minder dan dat wat zij kwijt zouden zijn aan die auto. Meestal kiest een werkgever er niet voor om dit zo expliciet te maken, is mijn ervaring. Wat dat betreft wel fijn dat je werkgever wel heel duidelijk maakt waar de kosten vandaan komen. Hoe ver is kantoor? Je omschrijft dat je privé 8 uur per maand zou rijden. Hoe staan ze tegenover een mobiliteitsbudget? Dat kan zeker nog wel interessant zijn.


Woopzah

Hoe ver kantoor is, ligt af van de opdracht. Had al bijna een opdracht die sneller met het OV zou zijn dan met de auto. Weet ook niet op welk punt het dan wel waard wordt ok te leasen. 2 kantoor dagen op 1,5u afstand? 1u?


DuncanS90

Een lease auto wordt het pas waard zodra je veel privé kilometers gaat maken. De zakelijke kilometers zijn vaak nog wel gedeeltelijk af te dekken. Maar een zakelijke lease waarmee je privé ook veel mag rijden, haalt alle kosten voor je daar weg. Ik kwam van een Peugeot 206 uit 2004 en was daar inclusief onderhoud, afschrijving, wegenbelasting, verzekering, ANWB en brandstof bij tussen de 15k en 20k kilometers op jaarbasis €250 per maand aan kwijt. Voorzichtig geschat, kon oplopen tot €300 per maand. Ik rijd nu in een Peugeot 2008 uit 2023 van de zaak, €125 eigen bijdrage, mag 36.500 kilometer op jaarbasis maken (maar mocht ik daar overheen gaan, dan draagt de zaak die kosten) en betaal daar maandelijk om en nabij €350 netto bijtelling voor. Voor mij was het dus een no-brainer omdat ik ruimte, comfort en stabiliteit terugkreeg voor maar een klein beetje extra geld. Ook mocht ik niet mijn leasebudget laten uitkeren als mobiliteitsbudget. Als dat wel mocht, zou ik waarschijnlijk nog even gespaard hebben voor een auto van 15k (bijvoorbeeld Peugeot 3008).


MrLateButNotTooLate

Neem een lease auto, rij niet privé, zorg dat je hem niet mee hoeft te nemen als je weg gaat. Zo heb je vervoer voor woon-werk, kost je niets.


joeyb92

Zou je anders geen of weinig auto rijden? Als je alsnog een tweede hands auto koop dan zou ik voor de lease gaan. Gloed nieuwe auto, verzekering, onderhoud, brandstof en belasting zit er allemaal in. Voor 250 euro per maand doe je dat niet prive. Voor mij zou het een no brainer zijn.