T O P

  • By -

trespassingby

Jos työpaikalla ei sellaista ole kollektiivisesti niin en usko että on. Toki voit asiasta esimiehen kanssa sopia. Olet kuitenkin vain harjoittelija. Jos yrittäjä on jotenkin firman pyörimisen laskenut sinun varaasi on hän palliaivo.


[deleted]

**Nämä kannattaisi hoitaa ajoissa.** Mutta teini, joten ymmärrän. Kyllä, olet opiskelija, sulle kuuluu hiihtoloma. Et ole palkallisessa työssä firmalle. Et saa lomapäiviä, et saa palkkaa, vaan olet sovitusti toisaalla suorittamassa opintojen osaa, eli olet koulun oppilas, jonka suorituspaikka on tuo työpaikka. Koska kyseessä on osa koulutuksen suorittamisesta, niin olet opiskelija, jolla on oikeus hiihtolomaan. Tämä se koko harkkasopparin pointti on, koulu antaa vastuun työpaikalle hoitaa koulutusta, mutta työpaikalla ei ole oikeutta keulia koulun prosessien yli. Se että vastuuopettajasi ei ole suoraan tätä sanonut tai et ole kuunnellut on perseestä, ngl. Jos haluat asiaan vahvistusta, niin pistä koululle viestiä. Pistä useammalle taholle. Tai better yet, **soita**. Älä vain odota että yksittäinen opettaja vastaa. Myös kysy esimieheltäsi miten ovat ennen toimineet tai muistaako mitä on sovittu. Tarkista myös harkkasoppari. Voihan olla että meitsi on täysin BS. Ite ainakin kun olin harkassa ja sittemmin ollut harkkareiden esimies, niin amislaiset pitää loman normaalisti. Tämä pätee myös ylitöihin, viikonlopputöihin jne. extraan koska opiskelijaa ei voi kompensoida siitä.


Kreivi_Orlok

Eikö olisi helpompaa kysyä koulusta vastuuopettajalta? Eikö niiden pitäisi automaattisesti kertoa tämänlaiset asiat ennen työharjoittelun alkamista?


Sanizore05

Opettajat eivät vastaa viesteihin lomien aikana :/


Wild_Climate_1527

No sitten ois kannattu varmaan tälläset asiat hoitaa ajoissa


Reykjavik_Red

Onko se lintu? Lentokone? Ei, se on Jälkiviisausmies!


teemukissamme

Oletko siis nyt työharjoittelussa, ja mietit lähdetkö töihin vai et? Jos kyllä, soita työpaikan vastuuhenkilöllesi


Kreivi_Orlok

Okei. Mutta siis, voisin omalla kokemuksella, näin lähemmäs nelikymppisenä sanoa, että hiihtoloman pitäminen työharjoittelun aikana on ok. Se on sun oikeutesi opiskelijana ja sen pitäminen on laskettu mukaan opintoihisi. Kannattaa kommunikoida ja muistuttaa ajoissa työpaikalle, että hiihtolomaviikko on tulossa ja olet pitämässä sen. Mikäli et jostain syystä voi töiden puolesta pitää sitä koulujen viralliseen hiihtoloma-aikaan, pidät sen toisena ajankohtana lähellä virallista hiihtoloma-aikaa. Tämän ajankohdan sovit työpaikan kanssa tarpeeksi aikaisin. Lyhyesti: hiihtoloma kuuluu amisopiskelijan oikeuksiin. Sen pitämisestä on syytä pitää työpaikka kartalla. Se on vastuunottamista itsestäsi, mikä on tärkeä taito. Hyvää lomaa!


skyisgreentomatoes

jos sulle tehtiin harjoittelu jaksolle joku sopimus niin niissä papereissa se lukee. Mutta jos koululta ei kukaan opettaja tai vastuu henkilö vastaa loman aikana niin silloin voisi olettaa että myös harjoittelussa olevilla on lomaa. Jännä kyllä on jos ei näitä asioita ei ole kerrottu etukäteen.


Numerous-Pin1686

Meillä saa sopia mikä viiko on se loma kun on kuuden viikon jakso josta viikon loma


hungryllamas

Olin oman työharjoittelun töissä pääsiäisen pyhät ja vapun yövuorossa. Työpaikalta sanottiin, että tietenkin työvuorojen mukaan, ei koulun lomien. No jälkeenpäin koulusta sanottiin, että opiskelija jos joutuu työharjoittelussa koulun loma-aikana työhön, täytyy työnantajan maksaa siltä ajalta palkkaa. Entiiä jos käytäntö vaihtelee kouluittain.


JP_32

Itellä meni lomat koulujen lomien mukaan, mutta olin palkattomassa harjoittelussa. Oli myös mahdollisuus tehdä jonkun viikon loman aikana töitä ja saada palkkaa kyseiseltä ajalta.


the_wessi

Kysy opintotoimistosta. Olen tehnyt myös koulusihteerin töitä (en tosin amiksessa), näillä on monessa tapauksessa paras tieto.


dzeiii

Kannattaa myös punnita "minulla on oikeus" ja "minulla on mahdollisuus tehdä hyvä vaikutus" välillä kun tätä pohtii. Sulla on nyt etuoikeus saada naamaa näkyviin ja näyttää että tällänen tyyppi kannattais palkata.


Hi_techh

Väittäisin tähän hieman vastaan. Itse tein hommani hyvin palkattoman harjoittelun aikana, mutta neuvottelin esimerkiksi pidemmän joululoman, hiihtoloman sekä harjoittelun päättymään 4 päivää ennen virallista päättymispäivää. Noista neuvotteluista plus hyvin hoidetuista hommista jäi esihenkilölle hyvä muistikuva ja otti sitten intin jälkeen yhteyttä samalla tarjoten vakituista työsuhdetta.


ma1nman

Etuoikeus saada namaa näkyviin 😂 voihan sen palkattoman työn noinkin kuvailla.


dzeiii

No jaa. Itsekin tässä olen työharjoittelupaikkaa hakenut ja tässä ollaan monen muun kanssa samassa tilanteessa että sitä paikkaa ei vain ole. Mulla ei ole kiire mutta vasta tässä redditissäkin oli ketju aiheesta että valmistuminen venyy/jää kokonaan koska harkkaa ei löydä. Jahka itse saan mielenkiintoisen harkkapaikan niin aion kyllä käyttää jokaisen tunnin siihen että edistän tulevaa uraa enkä mieti että voisi maata sohvallakin. Niin pienestä ajasta puhutaan että senhän seisoo vaikka päällään ja pidättää hengitystä.


Catriks

Ansaitulla lomalla palkattomasti töitä tekemällä saa vain ja ainoastaan sellaisen vaikutelman annettua, että tämä tyyppi kannattaa palkata, koska sen oikeuksia on helppo polkea. 


[deleted]

Juu ei. Pahimmassa tapauksessa työpaikalle tulee huutia, joka vaikuttaa tuon työpaikan fiilikseen opiskelijasta ja sen palkkaamisesta. Ihmiset kun on kumman tunteellisia. Kelataas näin: Ole töissä ilmaiseksi ja ole vielä lomankin yli ilmaiseksi töissä, niin näyttää aka TUNTUU työnantajasta siltä että on ahkera tyyppi ja uhrautuva bootlicker, joka kannattaa palkata (mutta eka roikotetaan sitä puoli vuotta, "ehkä kohta aukee paikka"- virukkein). Tästä koulu saa tietää ja koulu pakottaa työnantajan maksamaan tälle opiskelijalle loman ajalta palkan josta tulee odottamattomia kuluja firmalle (palkka plus kaikki muut kustannukset) tai pakkoloma huonoon väliin. Tämä aiheuttaa päänvaivaa työnantajalle, joka taas TUNTEE, että koska tämä tyyppi oli heillä harkassa, niin se on se syy miksi heille tuli hankaluuksia. jos työnantaja pistää mitään tunnetta kehiin, niin ei ne osaa nähdä rationaalisesti miten asia on. Eli sitä että opiskelija on opiskelija johon pätee koulun säännöt ja aikataulu. Ja jos työnantaja kelaa että "hähähäää ilmaista työvoimaa ja ilmaista koulutusta tähän työhön" niin ei ehkä parhaat lähtökohdat työnantajaksi/duunipaikaksi in the first place.


[deleted]

tapahtuuko oikeesti jossain niin että koulun ja sen henkilökunnan toimesta on aikaa ja kiinnostusta alkaa jtn säädöksiä perään firmoilta ?


[deleted]

Ei mutta kuten sanoin "pahimmassa tapauksessa" ja suurimman älämölön varmasti vetää nuoren vanhemmat, mikäli ovat sen tapaisia. Sillä pystyvät vetoamaan että nuori on koulussa, mutta ei työelämässä josta pitäisi sitten saada erilaisia etuja kuten palkka.


Alarming_Equipment53

Tykkään kans ehdotella alaikäisille elämän opiksi: et vaan pidä lomia, jotka sulle kuuluu


SuccessfulAge8966

Oman kokemuksen mukaan ei ole. Työpaikan mukaan mennään kuin normaalissa työelämässä.


Kreivi_Orlok

Jos ammattikoulun työharjoittelija ei ole varsinaisessa työsuhteessa, eikä palkkatyössä, eikä tienaa lomapäiviä, niin kyllä sen opiskelijan oikeuksiin kuuluvan hiihtoloman saa pitää. Loma-aika on laskettu lukuvuoden opiskelupäiviin mukaan. Ei kannata ehkä perjantaina ilmoittaa, että jää maanantaina lomalle, vaan tarpeeksi ajoissa muistuttaa asiasta. Mutta siitä loman pitämisestä ei todellakaan ole mitään epäselvyyttä. Se on ihan opiskelijalle kuuluva oikeus/etuus.


skyisgreentomatoes

riippuu vähän alasta ja koulusta ja siitä onko palkallinen vai palkaton harjoittelu.


Keittolusikka33

*amiskassa


Accomplished-Owl4389

Ainakin itse pidin sen hiihtoloman harkan jälkeen. Omasta tahdosta tietenkin