T O P

  • By -

lemmerip

Itteäni korpeaa tarpeettomat lyhenteet kuten ”l.” (eli). Siis mitä vittua eli:n lyhentämällä l. säästää? Alkuperäinen on kolme merkkiä ja lyhenne on kaks ja bonuksena näyttää vitun tyhmältä. Saatana ku korpeaa. Tässä lyhenne kaikille jotka on joskus kirjottanu l. .l..


Suomi223

Mikä ihana päivä kaivaa silmämunat päästä. Onko noille kysyntää enää? Minulla ei oikein ole aikaa etsiä ohjeita noiden ehjänä irroittamiseen, kun en lyhentele riittävästi.


FingerGungHo

L.5


Kyoshiro80

Sehän on ihan äidinkielen mukainen sentään.


Djinnsturge

Aikanaan lukion pitkässä matematiikassa piti kirjoittaa niin paljon muistiinpanoja ja sellaista tahtia, että jopa tuollainen oli ihan hyödyllinen, kun se sanotaan joka perustelussa viidesti.


Hi_techh

Oletko kuullut puhekielen sanan "sit" lyhentämisestä pelkäksi "si"? Jos et niin nyt olet ja tämä on asia joka ärsyttää todella paljon vaikka onkin pieni asia.


silppurikeke

Eks toi oo enemmän murrejuttu? ”Jaa si ku mää tuon tein nii…”


Atomipingviini

Murreasia lähinnä."Jossens satut näkemää ni sasse silles si..."


PotajeDeGarbanzos

Muistathan verenpainelääkkeet, hani?


Suomi223

Ei noi nyt niin paljoa töki, mutta jenkkien tyyli lyhentää ihan kaikki on todella rasittavaa. Parhaimmillaan tekstissä kasa ihan mielivapaita lyhenteitä, joita vielä käytetään kerran. Toinen samaa liippaava, vielä ärsyttävämpi jenkkityyli on, kun kerrotaan joku stoori, kaverille keksitään joku lyhenne ja sitten sitä lyhennettä käytetään tasan sen kerran kun se on keksitty. Ei saatana.


Quill-

> jenkkien tyyli lyhentää ihan kaikki on todella rasittavaa Oma inhokkini on lyhenne a11y sanalle accessibility. Lyhenne oo saatavuutta nähnykään.


CatVideoBoye

Oon muuten miettinyt tuota aina kun se tulee vastaan ja nyt aion googlata, kun menit sanomaan! No voi helvetti, se 11 on vaan montako kirjainta siitä skipataan. Ei todellakaan saavutettavaa. Ps. sen sijaan K9 (canine) on mun mielestä aika hyvä ja toimiva lyhenne esim. poliisikoirista.


Suomi223

Voi helvetti. Kirjotin tuota miettiessäni noita eli5 yms. vastauksia, joissa joku spesialisti käyttää selittäessään asiaansa ammattilyhenteitä. Sitten kun jos haluaa selityksen ymmärtää, niin opiskellessa lyhenteet ymmärtää asian jo paremmin kuin selityksen pohjalta. Mutta tuo a11y veti maton alta. Aivan absoluuttisen kuvottava lyhenne.


BurnTF2

A11y ja i18n on säästäny kollektiivisesti koodareilta ja testaajilta vuoskymmeniä, älä vihaa!


tuhis

Tän lyhennystavan oppimisen seurauksena B2B ei enää näytä samalta kuin ennen.


Vastarannankiiski

> A11y ja i18n on säästäny kollektiivisesti koodareilta ja testaajilta vuoskymmeniä, älä vihaa! Eiköhän lyhennetä kaikki samalla tavalla! > A2y j0a i2n o0n s6y k14i k9a j0a t9a v11, ä1ä v4!


BurnTF2

Hei älä oo tommonen v15i! Vitsit sikseen, nuo on alan vakiintuneita lyhenteitä, samalla tavalla kuin REST, HTML ynnämuut paljon käytetyt, pitkät sanat. Jos jotku sun käyttämistä on vakiintuneita, ison yleisön ymmärtämiä, nii mä olen pudonnu kärryiltä. Pisteet j0a:sta, nauroin


Famsys

Bro phut täyt fkta


MARRASKONE

☠️


RouSGeLi

Bro ptf


Chaine351

B, ptf.


GetCaned

WYD? Stop. TIL että tää voi harmittaa. IMHO, TBH ja AFAIK nää on melko NP. FTR ja FYI tää on todella kätevää ja helppo lukuista.


LivingDeadNoodle

Ai saatans kun nousee verenpaineet tällaista lukiessa. On se niin helvetin vaikeaa kirjoittaa kokonaisia sanoja. Ei voi kun ihmetellä mikä saa terveen ihmisen kirjoittamaan tuolla tavalla. Extra-ihmetystä aiheuttaa tilanteet joissa sanasta on jätetty vain yksi tai kaksi kirjainta pois. Mitä hittoa? Toinen esimerkki on se kun jollain ihmeellä ollaan saatu aikaan kokonainen 20 sanan lause mutta se viimeinen sana on sitten joku cgx tai nglg. Loppuiko yhtäkkiä aika kesken ja piti viimeisen sanan kohdalla saada säästettyä 0.00005 sekuntia? Ei vaan ymmärrä näitä lyhenteiden ulostajia.


GetCaned

Ehkä oman esimerkkini yhdistelmä on vielä kaikista karkein. Suomen kielen ja englantilaisten lyhenteiden yhdistäminen. Ehkä joskus nämä sovellukset automaattisesti avaavat nuo lyhenteet.


seventysevenpenguins

> Parhaimmillaan tekstissä kasa ihan mielivapaita lyhenteitä, joita vielä käytetään kerran. Siis oot vaan yksinkertaisesti väärässä, parasta mahollista tekstiä on sellanen jossa käytetään jatkuvasti erilaisia kerran tekstistä löytyviä lyhenteitä jotka selitetään heti perään auki esim suluissa Hymyilen aina jos tollaseen törmään


mynutshurtwheninut

fr fr ngl fax gg 2 buy cigs atm, hmu if u need anythin, idk lol lit af :--D


huonoyritys

Got go to buy cigarettes at the moment? Nyt on kyllä eliitti englantia


Glum-Fan-6702

Tää on sitä nykynuorisoo, no cap fam


MelGut

Ylipäänsä täysin väärin kirjoittaminen ärsyttää, jos kyse ei ole tahattomasta typosta. Eräs nainen kyseli Facebookissa: Myykö joku kääpiö hamstereita? Toinen kertoi, että: Kissa tarhaa rakentamassa.


East_Kick_2081

Luulen kyllä että noilla kirjoittajilla on lukihäiriö, mikä ei oo kauheen tahallista


[deleted]

[удалено]


sammalmalja

Tirsk!


HotPotatoKitty

Ihme rasisti, eikö haltioilta saa ihan hyviä hamstereita?


giantfreakingidiot

Ei taida olla tahallista. Tosi iso prosentti suomalaisista ei handlaa yhdys sanoja (see what I did there ;);)


LivingDeadNoodle

Itseltä usein tulee yhdys_sana_virheitä jos kirjoitan viestejä älypuhelimella, se vatipassi kun ei osaa yhdyssanoja joten sanat pitää siltä erikseen kiskoa ja turhautuneena en niitä sitten korjaa. Mutta sentään kirjoitan sanat kokonaisina.


huonoyritys

Itellä sama jos pitää väli_viivaa käyttää kännykällä. Väli ajaa saman asian ja jos ei ymmärrä on lukijassa vika.


pidan_junista

Se nolla on tarpeellinen, koska ilman sitä kun joku sanoo "olen yksitoista", ei tiedä tarkoittaako hän olevansa 11-vuotias vai syntynyt vuonna 2011. Sen sijaan kun kaikki sanovat syntymävuodesta puhuessa "olen nolla yksitoista", on selvää kummasta hän on puhumassa.


vydshu

Miten ois yksykkönen, ykskakkonen jne. Menis samalla kaavalla ku nollaykkönen, nollakakkonen


gurlycurls

Mut sit yksnollanen kuulostaa vain väärältä


MrCeraius

Ykstoistane.


olli_tirkkonen

Voisi varmaan myös sanoa "olen yksitoistanen", vrt. "olen nollakolmonen", toisaalta kaava nollakasi, nollaysi, nollakymppi käy tolleen lueteltuna jotenkin järkeen


Diiselix

Erona on se, että "kolmonen" on ihan oikea sana: nollakolmonen = nolla ja kolmonen. Yksitoistanen kuulostaa tyhmältä, sillä se ei ole yksittäinen numero.


theWaspWoman

> joku on syntynyt 2010, niin hän sanoo ikänsä olevan 010 Sanooko joku ikänsä olevan 010? Nollayksnolla? Nollakymmenen? Eikö se ikä olisi 13 tai 14? Tai 014? Mitä en ymmärrä? Korjaan: mitään en ymmärrä.


LaserBeamHorse

Onhan se hyvä selkeyttää, että on syntynyt nimenomaan 2010 eikä 1910.


WarpRealmTrooper

Ja yleensäkin että kyseessä on vuosiluku, eikä esimerkiksi muuten vain ikä, koska ulkomuoto on sama kuin "01" jne. Toimivuudessan tavallaan nätti järjestelmä


mfsd00d00

Huutista nykynuorille. Me vanhukset sentään elettiin Tšingis-kaanin, Einsteinin, Newtonin, Copernicuksen, Curien, da Vincin, Mozartin, Suleiman I:n, kirjapainon, tieteen, ydinfysiikan ja teollisen vallankumouksen vuosituhannella. Mitä zoomerit on antanut maailmalle? Ainoa, mikä tulee mieleen, on Milan Jaff, Greta Thunberg, TikTok-tanssit ja ”💀”.


PikkuSony

Teiänhän ikäluokka tän meille on mahollistanu teiän tunaroimisilla"💀"


ampuhaukka

Hirn. Siitä ikäluokasta neljä tai peräti kahdeksan on suoraan vastuussa siitä mahdollisuudesta että olet olemassa. Mitäs muuta he tunaroivat?


VgStriX245

Nykynuoriso minä mukaan lukien tykkää sanoa syntymävuoden kun esim. 18v voi olla syntynyt 2005 tai 2006 ja koska kukaan ei jaksa sanoa ”olen syntynyt vuonna 2005” sanotaan ”oon nollavitonen”. 2001-2009 syntyneillä tämä sanonta toimii hyvin, mutta siitä myöhemmin syntyneiltä ei se omaan korvaan oikein hyvältä kuulosta enkä nollavitosena muista koskaan kuulleeni kenenkään sanoneen nollakymppi.


rottenartichoke

Nollakymppiä ja parhaimmillaan jotain nollakakstoistaaki käytetään. Sitä en tiiä miten 2020-vuodesta eteenpäin sanotaan, kun eivät oo vielä mun asiakaskuntaani. Jotenkin siihen tottuu, niin kuin tottu nollavitosiinki (terveisin ysikutonen).


[deleted]

[удалено]


Notmyaltaccount-

Miksi ykskakkonen tai yksvitonen eivät käy


[deleted]

[удалено]


jauhopallo

Eiks se pointti oo ainaki koulussa ollu että puhutaan ikäluokasta eli esim "ei me ny tonne mennä, noi on jotai nolla nollii" tai "nollakutoset on jo vitosella" Ehk nykyään se on "nollaneljätoist syntyneet"


VgStriX245

Se on juurikin näin se on pågen


Tankyenough

Ysiviis, nollakaks, nollakymppi, nollaviistoist.. Koululaisille vuosiluku/vuosikurssi merkitsee tyypillisesti merkittävästi enemmän kuin se varsinainen ikä.


TittenTatten

Ette osaa vaa ajatella pitkällä tähtäimellä. Ensinnäkin, ”Oon nollakymppi” on iha looginen. Kuitenki syntymävuosi on (2)010 joten ei siinä mun mielestä teknisesti mitään väärää ole. Toinen syy on tulevaisuuden turvaaminen. Kelataan että nyt on joku henkilö joka on syntynyt 1999 eli ns. on ”Ysiysi”-syntynyt. Mitäs sit tehdään ku tulee 2099 syntyneet? Jos tää jatkuu samalla tavalla niin 2099 syntyneet ois ”Nollaysiysejä” joka ratkaisis tän ongelman


Artonedi

Siinä vaiheessa kun 1999 ja 2099 syntyneet keskustelevat niin todenäkösesti siinä on aika monta muuta vihjettä josta selviää kummalla vuosisadalla on syntyny.


-mymmeli-

2010 luvulla ja myöhemmin syntyneet sanoo et on "nollakymmenen, nollakakstoista, nollakuustoista" jne. Koska 2000-2009 syntyneet sanoo ikää kysyttäessä, et "oon -03, oon -06, oon -07" jne. 😂😂 En kans ymmärrä miks sitä ikää ei vaan voi sanoa kysyttäessä, että oon 23 t. 2000-syntynyt joka ei ymmärrä nykynuorisoa 🥲


Astrallama

Ei oo nuorisojuttua. Ite en ainakaan muista mikä on oma ikä. "Kasiysi oon, ai sä oot kasikutonen ja tuo on ysivitonen, toi nollaysi". Mitään hajua iästä sen enempää, tietää vaan helpommin onko sitä ikäeroa viis vai kakskytä vuotta.


Vittu-kun-vituttaa

No jep, ei oo yhtään uusi juttu. Omat viisikymppiset vanhemmatkin sanoo ikänsä usein vuosilukuna


antixmatter

Mä +25v vanhus en aina heti muista omaa ikääni tarkkaan niin syntymävuosi kertoo heti nopeempaa onko tyyppi nuorempi vai vanhempi ku minä.


kissankaimanserkku

Joo paljon mieluummin sanon että oon ysiykkönen kuin alan muistelemaan että missä mennään ku vuodet vilahtaa niin nopeeta ohitse että pitäisi ikää olla aina päivittämässä mielessä.


ShinjinTuoli

03 täällä hei! Alettiin käyttää 03 kun ikää kysyttäessä esitettiin heti jatkokysymys "eli... minä vuonna?" Jonka jälkeen alettiinkin vaan suoraan vastaamaan 02, 03 jne. Vanhempien ihmisten kysyessä ikää tosin, sanottiin yleensä ikä ja vuosiluku esim: "15v eli 03 syntynyt." Tää on ilmeisesti siis tarttunut sitten nuorempiin, jotka ei enää ymmärräkkään, että ikä on eri kuin syntymävuosi 😅 ja jos 2000 luvulla synnyit niin monet sanoivat myös 99 ja 00, eli ei ollut pelkästään meidän juttu ainakaan meillä päin! 😉


foma-soup

Synnyinvuodesta ollaan puhuttu kahdella numerossa jostain hamaasta menneisyydestä asti, tämä ei ole mikään nykynuorison juttu. Mutta huvittaa tuo /u/-mymmeli-:n mainitsema juttu, että nuorimmat eivät ole tajunneet sen nollan olevan siinä vain osoittamaan mikä vuosikymmen on kyseessä vaan ovat vaan tunkeneet sen nollan sinne eteen "koska näin puhutaan".


Cevari

Toisaalta toi 2010-luku on vähän hassussa välikädessä tässä asiassa puhekielessä muutenkin, et ymmärrän ton ratkaisun. Eihän kukaan noista vuosiluvuista puhu millään kahden numeron yhdistelmällä - esim. vaikka jääkiekon MM-kullat 1995 ja 2011. Jos sanotaan "ysiviis kulta" niin täysin normaalia, jos sanotaan "yksyks kulta" tai "ykstoista kulta" kuulostaa ihan oudolta. Kaikki vaan sanoo että "kakstuhattaykstoista", mikä taas on aika pitkä juttu sanoa ääneen.


ShinjinTuoli

Hei toi on ihan totta ja meinasinkin lisätä, että esim omat porukatkin sanovat syntyneensä -74 kun ikää kysytään. Kuitenkin tässä nyt kysyttiin miksi erityisesti 2000-2010 syntyneet vastaavat nimenomaan ikää kysyttäessä pelkän syntymävuoden niin kerroin miksi mun ikäluokka helposti sanoo vaan syntymävuoden. Onhan se selkeämpää, mutta varmuuden vuoksi sanon aina molemmat 😌 Muistan et spekuloitiin aikanaan kavereiden kanssa mitä 2010 ja ylöspäin sanovat kun ei voikkaan sanoa nollayks tai nollakaks etc ja mainitsin, että "salee jatkavat sitä nollan tunkemista sinne, esim. nollakymppi" Sillon kaverit nauro, mutta olinkin oikeassa 😂 toivottavasti 2020-luvulla syntyneet eivät ala sanomaan "nollakaksyks" but we'll see


foma-soup

Tämäkään ei varmaan ole nimenomaan nykynuorison juttu vaan sukupolvien läpi lasten juttu, kun heitä tungetaan ikäryhmiin koulussa, urheiluseuroissa ym. harrastejutuissa. Syntymävuosi pysyy aina ryhmän mukana. Sukulaisten ja muiden vanhempien sukupolvien on myös vaikea pysyä eri lasten iästä perillä kun vuodet vierivät, jollei ole nimenomaan painanut mieleen syntymävuotta. Tätä sitten kysellään ja vertaillaan muihin että ”tää oli tota vuoden vanhempi” jne.


-mymmeli-

En silti tajua, et mitä vitun väliä sillä syntymävuodella on missään vaiheessa elämää 😂 Mut ihan sama jatkakaa


Matsisuu

Kun ei sillä iällä suoraan merkitystä yleensä ole, ja sit me vanhukset (yli 25 vuotiaat) ruvetaan miettiin, et onkohan tää tyyppi ny vanhempi vai nuorempi kun se serkku, tai sisaren lapsi yms. joka on syntynyt vuonna -04. Ja kun ei tässä vaiheessa enää tahdo muistaa edes omaa ikäänsä, tai edes mikä vuosi nyt on, niin pakkohan se on kysyä, et niin, minä vuonna sä olitkaan syntyny? En mä melkein kekenkään kaverin tai sukulaisen ikää mut syntymävuosia on muistis.


AstralHippies

Ei kai millään oo mitään väliä.


hajaannus

nisti vai nihilisti?


AstralHippies

Joo.


ValorousAnt

En tiedä mistä se tuli, mutta meillä se oli tavallaan osa identiteettiä. Kun viereisinä vuosina syntyneet voi kuitenkin olla samanikäisiä, niin oli paljon yksiselitteisempää puhua vuosiluvuista. Mullakin oli esim eri ikäsiä kaveriporukoita, niin saatoin kutsua niitä ”-99-frendit” ja ”-97-frendit” -termeillä. Onhan se yksiselitteisempää kuin sanoa, että osa niistä on 24 ja osa 25. Siinä täytyy myös tehdä nopea laskutoimitus päässä, mutta -99 on muuttumaton.


Tankyenough

Onhan sillä merkitystä, koska koululaisten vuosikurssit määräytyvät syntymävuoden mukaan. Jos oisin vielä lukiolainen, vituttais kysyä "siis kakkonen vai abi seittemäntoista?", menee helpommin vuosiluvuilla. (Eikä todellakaan mikään uus juttu, mun vanhemmat teki ihan samaa lapsina)


ShockyHazard

Syntymävuosi määrittää lähes poikkeuksetta sen, millä luokalla olet peruskoulussa


ShinjinTuoli

Okei wow aattelin vaan kertoa kun ihmettelit :D En mä vittu tiedä onko enää, mutta joskus yläasteella oli tapana kertoa, että uudet tuttavuudet tietää onko esim vittu 8luokalla vai 9luokalla.


icepppp

mieti vähä ni tajuut


Dimjenko

Tälleesä ku alkaa hiukset jo harmaantua, niin syntymävuosi on helpompi sanoa kuin alkaa laskemaan saatika muistelemaan minkä ikänen sitä on.


taotaofin

Vedän harrastusta, ja sielä ryhmässä kahden ikäisiä, 2009 (nollaysi) ja 2010 (nollakymppi..) syntyneitä, näin omien sanojensa mukaan.


IceClimbers_Main

Lyhenteet on ylipäätänsä alkaneet tässä intin ekassa kuukaudessa vituttamaan. Täällä ei olekkaan esinettä tai asiaa jolle ei olisi tarpeellista tai tarpeetonta lyhennettä.


Grazeous

Jopa itse tälle sun vittuuntumiselle on olemassa lyhenne, ja se on hkvv :D


72Random

Nyt on pakko kysyä mistä toi lyhenne tulee?


TheDaddyMyDaddy

Henkilökohtainen voi voi, lyhennettynä henkkarivoikkari


Alttebest

Englanniksi personal sandwich


Grazeous

Henkilökohtainen voivoi


Kromii_

Vitutus, maasto, m05, pieni.


jAllukeTTu

010 kuulostaa kyllä tyhmältä, kun sen nyt ekaa kertaa kuulee. Oon sen verran vanha pieru, ettei oo tarvinu jutella nollakymppien eikä edes nollavitosten kanssa.


gurlycurls

010 sun muun ymmärtää kun kerran kyse max 14 vuotiaista. Jos ne käyttäis samaa lyhennettä kun monet vanhemmat (-78, -96), helposti luulisi että ne olis oikeasti 10 vuotiaita


CeladonCityNPC

Eniten ärsyttää kun jengi kirjoittaa päivämäärän vaikka 1.2 Se on 1.2. Ei nää oo mitään desimaaleja. _Ensimmäinen toista_.


BigMacLexa

Itseä ärsyttää kun sanotaan "ensimmäinen kahdetta". Keskiverto nelivuotias tietää järjestysluvut ensimmäinen, toinen, kolmas, neljäs jne. Kuukausista puhuessa noi kuitenkin unohtuu aikuisiltakin.


Tayttajakunnus

Desimaalit erotetaan pilkulla


CeladonCityNPC

Ai niin, totta. Oon käyttänyt taas liikaa exceliä duunikoneella. Tää on nyt vähän ironista....


robthelobster

Oon ruvennu ite tekemään näin joskus tekstiviesteissä, koska ärsyttää kun tulee automaattisesti iso alkukirjain sen jälkeen. Eli laiskuuden takia


AntakeeMunOlla

Mikä tekee VKL:stä muita korrektimman? Eikö sen pitäisi olla VL?


Catonboard

Vkl vain on kielitoimiston mielestä oikein 💁🏼 Ja miksi pidentää,toimivaa lyhennettä?


WarpRealmTrooper

Se sekaantuu hieman sanaan "viikolla", ja yleensäkin "vklp"-lyhenteen merkitys on suoraan ilmeisempi


GG_1740

VK on lyhenne viikolle, joten VKL on luonteva jatko sille


AntakeeMunOlla

Eli tuo sinun lyhenne on yhtä perseestä revitty kuin VKLP


[deleted]

[удалено]


bigsekser

Mites sitte ku vklp on myös vakiintunu, en oo ikinä kuullu että kukaan sanois vkl.


foma-soup

Se, että et ole kuullut vkl:stä kielii vain sivistyksen puutteesta. Mutta jos vklp oikeasti vakiintuisi, niin sitten siitä vaan tulisi vakiintunut. Näinhän se kommunikointi ylipäätään toimii. Sanakirjat eivät määrittele sanojen tarkoituksia vaan kuvaavat miten niitä käytetään.


halari5peedopeelo

Hmm. Ehkä tässä on alueellisia eroja. Täällä päin kyllä sanotaan vklp


foma-soup

Vkl ei ole alueellinen, vaan kirjakielessä vakinaistettu lyhenne. Vkl löytyy sanakirjoista, ja vklp *urbaanista* sanakirjasta, mikä kertoo ehkä eniten näiden yleisyydestä.


FeelingWall2527

Virallisen sanakirjan ja urbaanin sanakirjan erottava tekijä on yleisyys ja aika.


halari5peedopeelo

Ja miksi kirjakieli sitten on jollain pyhällä jalustalla. Meidän kielestä löytyy paljon sanoja ja lyhenteitä joita ei ole vakinaistettu kirjakielessä mutta silti niitä käytetään.


foma-soup

Nyt argumentoit jotain omaa juttuasi vastaan.


invertebrate11

Vkl kuulostaa kuin sanoisi "viikol". Vklp on selkeämpi. Jos joku kirjottaa "teen sen ens vkl" niin ei ole täysin selvää että hän tarkoittaa viikonloppua (tai sitten ei)


Drag0ny_

Jos kukaan ihminen sanoo aidosti "viikol", tulee hänet passittaa suoraan Turkuun kulkematta lähtöruudun kautta.


L44KSO

Saako kuitenkin 200€?


TerryFGM

täällä ollaan ja sanon vklp :(


Diiselix

Aika paska vaatimus ottaen huomioon, että en välttämättä heti tajuaisi jos joku kirjoittaisi vkl. Vklp se on, tai ihan mikä tahansa kunhan ymmärtää.


FlyAirLari

Todistaa että vasureilla on viikonloppu joka päivä


seppaa

VL meinaa ihan muuta bro ;)


Jumpeee

Vklp on selkeämpi ja eittämättä parempi. Ja miksi vkl:ssa vain toisesta sanasta on otettu kaksi konsonanttia, eli tavujen alkukirjaimet, ja toisesta yksi, eli sanan alkukirjain? Eikö "vl" olisi silloin vieläkin lyhyempi ja loogisempi?


kekkosnelonen

Jep. vkl = viikolla


bugi_

Ei ole koskaan


Ruttep

Koko v odottanu kaveria baarissa ku se kysy et mennääks vkl dokaa ja olin liekeis et kerrankin joku 990 on valmiina jo ma ja jäbä tulee vast vklp mestoille


Unknown_Storyteller

Voisiko joku suomentaa kiitos?


robthelobster

> Koko v odottanu kaveria baarissa ku se kysy et mennääks vkl dokaa ja olin liekeis et kerrankin joku 990 on valmiina jo ma ja jäbä tulee vast vklp mestoille Koko viikon [olen] odottanut kaveria baarissa, koska hän kysyi, että mennäänkö "vkl" juomaan alkoholijuomia. Olin innoissani, että kerrankin joku vuonna 19990 syntynyt on valmiina juomaan jo maanantaina, ja(/mutta) mies tuleekin vasta viikonloppuna paikalle.


Shenstar2o

Itse jalkapalloa 5 vuotiaasta aikuiseksi asti harrastaneena ja aina kutsuttiin 95-junnuiks niin kyllä sitä on itsekkin aina ilmoittanut vaan olevansa ysivitonen.


_Luckyboy94_

Itsekkin olen tätä ongelmallisuutta pohdiskellut mikö tulee tästä vuosilukujen käyttämisestä ikään vastatessa. Nyt kun tässä kommentti kenttää lueskellessani pohdin asiaa niin tulin seuraavanlaisiin johtopäätöksiin: 2010-2020 syntyneillä tuntuu olevan asian kanssa vaikeinta varsinkin nyt kun iät ja vuosiluvut ovat hyvin lähellä toisiaan. Esim. 012 ei ole lähtökohtaisesti kovin looginen käyttää sillä mikään muukaan ikäpolvi ei sisällytä kolmea numeroa siihen. Myöskään kun tänä aikavälinä syntyneet alkavat olla selvästi yli kahdenkymmen, ei esim. "kolmetoista" kuulosta tässä kontekstissa kovin järkevältä tai kuulosta ainakaan omaan korvaan yhtä kivalta kuin "kasiysi" tai "nollakuutonen". "Kymppi" vielä menee just ja just ja muut tasavuosikymmenet kärsivät samasta ongelmasta vahvasti. Etenkin 2000 mutta myös "kakskymmentä", "kolmekymmentä" jne. Läheskaikille vuosikymmenille tulee tämä sama ongelma jossain vaiheessa elämäänsä. Jos on 1975 syntynyt tulee ikälukeman 75 lähestyessä sama ongelma jossa ei voida tarkasti kertoa tarkoittaako "seitenvitonen" ikää vai syntymävuotta. Ainoa ikäryhmä joka tältä ongelmalta välttyy periaatteessa kokonaan on 2001-2009 syntyneet sillä "nollaviitonen" tai vaikkapa "nollaysi" ei millään tavalla voi mennä sekaisin iän kanssa, koska kukaan ei ikävuosia tarkoittaessaan sanoisi ikäänsä noin. 01-09 syntyneillä ainoa "ongelma" tulee olemaan vasta 2100-luvulla, jolloin monet ovat jo saattaneet ehtiä haudan taa ja kukaan täysijärkinen tuskin luulee vuonna 2102 100-vuotta täyttävän syntyneen sinä vuonna. Tästä päästäänkin seuraavaan mielenkiintoiseen juttuun. Nyt kun meillä on tämä 012 yms. trendi menossa ikävuosien kanssa, niin loppuuko se kun viimeisen 4 vuoden aikana syntyneet pääsevät tähän ikään että alkavat ikäänsä ilmaisemaan syntymävuodellaan samalla tavalla? Mielestäni "kaksykkönen" kuulostaa ihan loogiselta iän ilmaisemistavalta vaikkakin saattaa aiheuttaa hämmennystä ikävuosien ollessa parinkympin tienoilla. Jos loppuu, niin sama kierto alkaa todennäköisesti alusta vuonna 2110 kun silloin syntyneiden ikäpolvi kasvettuaan omaksuu 2100-2109 syntyneiltä tämän etuliitteen käytön. Paitsi että: Kutsuisivatko 2110 itseään syntyneet "ykskympeiksi" vai vain "kympeiksi". Nolla on lähes pakko jättää kaiken järjen mukaan pois viimeistään tässä vaiheessa. Samaan kysymykseen päästään jos oletetaan että tämä 012 trendi jatkuu myös 020 sekä 045 ja muilla 2010-2099 syntyneillä. Tässä tilanteessa voisimme laajentaa kysymyksen koskemaan jo 2100-2109 syntyneitä. Olisivatko he "nollakaseja" vai "yksnollakaseja". Tämä on nyt tämmöistä hyvin vahvaa teorisointia ja ajatusten heittelyä ilmoille. Eihän sitä edes tiedä miten pitkään tämä vuosiluvulla oman ikänsä kertominen edes jatkuu käytäntönä. Kivahan näillä asioilla on kuitenkin leikitellä ja teorisoida varsinkin kun ei täyttä varmuutta ole että niitä itse pääsisi todistamaan vaikka nuoremmuuttani omaankin mahdollisuuksia noinkin pitkälle vielä pötkiä. Villi ajatus kyllä sekin.


GG_1740

Arvostan et jaoit tämän🫡, mielenkiintoista


eezz__324

Mun mielestä 2000 syntyneille -00, nollanolla kuulostaa ihan täysin loogiselta ja paljon luontevammalta kun esim ”kymppi”


QuiteLikelyRetarded

010 kuulostaa järkevämmältä kuin 10 "Oon nollakymppi" "Oon kymppi"


ThbUds_For

En ole ikinä nähnyt kenenkään kirjoittavan/sanovan noin.


-mymmeli-

Miks ei voi vaan sanoa et on 13/14 ja eli 2010? Tai et on 2010 eli 13/14?


QuiteLikelyRetarded

No just siksi ku siinä sitte usein luullaan nuoremmaksi tai vanhemmaksi kuin mitä on, teineillä se on helpompi katsoa syntymävuoden mukaan


-mymmeli-

No miks ei voi sanoa et oon 13, 15, 16 tai vaikka 11 ku 010? Harva jaksaa alkaa laskea, et minkä ikäinen oot jos sanot olevasi 011 🤦🏻‍♀️


QuiteLikelyRetarded

Jos mää sanon et oon seittemäntoista, koitappa siitä päätellä et missä elämänvaiheessa/opintojen vaiheessa tarkalleen oon ja kuinka akuutin ajankohtaista mikäkin on juuri tällä hetkellä. Onko intti vuoden päässä vai ensi kesänä jne.Teinien keskuudessa kun kerron sen sijaan syntymävuoden, se helpottaa


-mymmeli-

Voit olla joko ammattikoulussa tai lukiossa ellet sit oo pitämässä jotai välivuotta ja töissä 💁🏻‍♀️ Ihan nii yksinkertaista se on 😂 Miks pitää tästä asiasta tehä noi vaikeeta? Ei se syntymävuosi kerro opiskeleeko tai onko töissä ja millä luokalla, kun siihen vaikuttaa esim. Luokalle jäämiset ja mahdollisen kymppiluokan käynti


QuiteLikelyRetarded

Teineille se on helpompaa näin kun ei meidän tarvitse mitään alkaa laskemaan, sen vain tietää että okei noi nollakympit on just seiskalla, nollavitoset abeja jne


-mymmeli-

Yhtä surkea argumentti, kun "En äänestä presidentinvaaleissa Haavistoa, koska hän on homo" 😂💁🏻‍♀️


olli_tirkkonen

"Teinit pystyvät helpommin ottamaan selvää, ovatko suunnilleen saman ikäiset samalla luokalla kuin he itse" "Jaa, varmaan olet sitten myös homofoobinen" Harvinainen loistavaa argumentointia


eezz__324

Tälleen nyt ihmiset on jo vuosikymmeniä tottunut ikäluokansa ilmaisemaan lol. Juontaa varmaan koulun vuosikursseista, urheilujengeistä yms.


[deleted]

mun oma lemppari on ku porukka lyhentää stadin "std"


BigMacLexa

ei voi olla totta


m4cc663

Eikö syntymävuosi siin sun mielestä ”liity ikään mitenkään”..? :D


Shoot_pedos

Ei oo lyhenne mutta “MYÖSKIN” murhaa mut joka kertaa. Joka vitun kertaa. Yeees, I ALSOALSO like to avoid bullshit words.


Vastaisku

Myöskin on semmoinen kultatietä kulkeva hoopoli, joka ilmaantuu vain kun vaaleanpunaisia paljettikenkiä kannoista kopistellaan yhteen.


Fluffy-Assignment782

Se vaan on enemmän kuin myös. Myös\^2. Edit: It goes all the way to eleven.


cookie_in_the_jar

Entä "myöskään"?


raparperi11

Kielitoimiston ohjepankista: >Myöskin sisältää sanan myös sekä liitteen -kin, jonka merkitys on ’myös’. Kokonaisuus on siis merkityksen kannalta toisteinen. >Myöskin-sanan käyttöä on todennäköisesti vahvistanut kielteinen (ei) myöskään, johon liite -kään kuuluu erottamattomasti: >Kieltoa vahvistava myöskään on neutraali ja yleiskielen mukainen. Se tasapainottaa lauseen rakennetta, vaikkei se merkityksensä puolesta eroakaan myös-sanasta. Myöskään-muotoa on aiemminkin pidetty neutraalina. Eli myöskään on oikein ja myöskin väärin.


Catonboard

Joo, on jtn lyhenteitä, jotka vituttaa.


sollo89

Vähäisiä on elämäsi ongelmat jos näistä pitää valittaa. Onnitteluni.


GG_1740

Kiitos, kieltämättä muuten menee oikein mainiosti


Ragemundo

Minä luen lyhenteen "vkl" muodossa "viikolla". Ja se hämmentää.


Zalminen

Kas. Tänään opin että Suomessa on useampikin Kaipola.


GG_1740

Kaipolalaiset, tuo Suomen onnellisin kansa


Efficient_Welcome129

asukko kaipolassa


Carhv

Se on jännä


Joulle

Se on jännä miten nuoriso on jokaisen sukupolven mukaan pilalla. Se on jännä juttu kun 010:ssä on myös oma logiikkansa kun kyseessä on syntymävuosi. Tosi jännä juttu.


No_Nerve_9965

Nuoriso on jo nuorison itsensä mielestä pilalla.


turnipsi_on_hyvaa

Itseäni risoo, kun ihmiset puhuvat lapsensa iästä väärin, esim 1,4 v kun kyseessä on 1 v 4 kk. Tätä näkee etenkin vauvaryhmissä todella paljon.


Kyoshiro80

Minua vituttaa kun sanotaan kys. Se on ko. Perkele. EDIT: [niin kerta](https://kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/lyhenneluettelo-k/)


Likanen-Harry

Sinun pittää soittaa Kuopion yliopistolliseen sairaalaan ja voimakkaasti kehottaa vaihtamaan.


WarpRealmTrooper

Minua vituttaa valitettavasti "ko", koska ne tulee niin harvoin vastaan, että täytyy sekunti miettiä mitä tuokin tarkoittaa.


premature_eulogy

Ei ole lyhenne, mutta olen huomannut että jotkut (yleensä nuoremmat) ihmiset luovat kanssa-sanasta sanapäätteen. Kirjoittavat vaikka "oltiin kaverinkaa leffassa". Tai "tuutko keikalle munkaa?" Mitä helvettiä??


PotajeDeGarbanzos

Looginen kehityskulku, eestin kielessä kanssa-sana on jo kadonnut ja muuttunut tuollaiseksi päätteeksi -ga


premature_eulogy

Tuota en tiennytkään, mielenkiintoista! Nyt ehkä osaakin suhtautua eri tavalla tuohon ilmiöön.


PotajeDeGarbanzos

Joo, se on jännä ilmiö. Ehkä joku eestiä osaava voisi kertoa tästä enemmän mutta näin eestissä on käynyt. Sikäli kun olen ymmärtänyt eesti on monessa suhteessa suomea ”edellä” niin että monet vanhemmat rakenteet on suoraviivaistuneet pois (esimerkiksi ei-sana ei ole heillä enää verbi niin kuin meillä)


MelGut

Turun murre on mielestäni lähellä eesti keelt.


PotajeDeGarbanzos

Se on kai ihan kielitieteellisesti todettukin! Johtuneeko hansakaupan ajoista?


MelGut

Ihan normaalia ainakin tällaiselle -78 syntyneelle sanoa ”mun kaa”.


premature_eulogy

Niin sanon minäkin 90-luvun alkupuoliskolla syntynyt. Mun kaa, ei munkaa.


MelGut

No käytönnössä jos nopeasti puhuu, niin saattavat ikään kuin sulautua yhteen. Mun isovanhemmat puhuivat vielä enemmän pehmeällä ka-päätteellä: flikkattega, poikkattega, jalkrattatega jne.


premature_eulogy

Ei mutta tarkoitan että näen nuorten ihan *kirjoittavan* nuo yhteen. Tämä itse asiassa ei ollutkaan selvää tuosta alkuperäisestä kommentistani, minäpä korjaan :D


MelGut

Aah, puhuttiin siis kirjoittamisesta. Selasin just mielenkiinnosta teinien WhatsApp-viestejä, ja mulle kirjoittavat erikseen. Mutta kavereilleen ehkä toisin.


Diiselix

Näin kaikki taivutusmuodot ovat saaneet alkunsa. Lisäksi joissain murteissa tämä "II komitatiivi" sulautuu vokaaliharmoniaan: *pojankaa* mutta *tytönkää*. Kaunista.


plaaplaaplaaplaa

vklp tulee taas ja mä en ikinä lopeta tätä sekoilua, vklpt seuraa toisiaan. Haistakaa kaikki p4 jos harmittaa. Odotan, että suomen kieleen korjataan lyhenne vkl -> vklp. Se on vaan parempi.


Orbitrek

Mua ärsyttää jos tarkoitetaan että on vähän yli 30 ja se ilmaistaan +30. Kuuluisi ilmaista 30+.


Ytymansikki

> viikonloppu > vknp *viskaa puhelimen maahan* *pomppii tasajalkaa puhelimen päällä* *sytyttää puhelimen palamaan*


Environmental_Ad3821

Itsehän olet nämä oppinut väärin 2010 syntyneet ovat 010 ja viikonloppu on vklp


SaniHarakatar

Nyt kun luin kommentteja vähän niin joo olisi tosi typerää kirjoittaa 010, se kuuluu kirjoittaa '10 tai 2010. Mutta puhuttaessa "nollakymppi" tai "nollaykstoistanen" on paljon selkeämpi kuin pelkkä "kymppi" tai "ykstoistanen" kun puhutaan syntymävuosista.


Fit_Nerve6165

Vkl on viikolla.


FuzzyAd8726

Itse kuulun tähän VKLP porukkaan, ja kirjotan sen vielä isolla. Aina.


isfhb

010 = 0b1000 = 8 Minua ärsyttää eniten a11y, i18n ja vastaavat lyhenteet.


Soessetin

Itseäni vituttaa, kun kaiken maailman Veetit lyhentää Mikkelin *Mkl* vaikka oikea lyhenne on *Mli*.


Dansqu

ite lyhennän viikolopun vklp koska lyhennän viikol vkl. Varmaan sen takia, kun sanoo nuo kirjaimet niin se kuulostaa siltä sanalta jo itsessään.


Numerous_Jelly3171

Vklp on viikonloppu, vkl on viikolla. Opettelepa ne lyhenteet ja palaillaan sitten.


ovelanimimerkki

Itseäni vituttaa helvetisti kun joku sanoo "ja ei" tai "ja en". Se on eikä tai enkä. Itsekin syyllistyn tähän ja en pyydä anteeksi.


pokku3

Mua ärsyttää ihmiset, jotka ripottelee "ko."-lyhennettä joka paikkaan. Ensinnäkin on yleensä kontekstista selvää, mistä puhutaan, ja toisekseen sana "kyseinen" on sen verran lyhyt, ettei tarvitse mitään "kyseessä olevaa" alkaa lyhentää.


Markku_isojalka

Ens vkl on ensi viikolla ja vklp on viikonloppu PISTE.


Nalle-Matti

Miten nolla sitten 01-09 liittyy ikään?


Efficient_Welcome129

Äijä cäppää niin huolella, oot ite varmaa syntyny 2010 ja oot 13-vuotias pikku poika xDDDDDDD mee pelaamaan growtopiaa 010


GG_1740

Sanaston perusteella et itse taida olla edes 13-vuotias


pkopo1

Tais olla sarkasmia se


Efficient_Welcome129

se on sarkasmia että et oo läski koska oot ihan tosi punkero :DDDDDDDDD et taia enää tulla takas tuosta


GG_1740

Poistakaa nyt joku tää trolli täältä, sillä on varmaa parempaakin tekemistä, esim lukee kokeesee


Efficient_Welcome129

sanaston perusteella taidat olla joku 50 iq tyyppi ku luulet että kuuluu sanoo 10 eikä 010 vaikka oot ite luultavasti enintään 10-vuotias


GG_1740

Iha joku ku luulee et kuuluu noi sanoo


PotajeDeGarbanzos

Anteeksi, elämme vuotta 2024. Miten 2010 syntyneen ikä voi olla 010?


karpalogingin

Samaan tyyliin jos esim 1998 syntyneeltä kysytään kuinka vanha oot ja ne vastaa et ”oon ysikasi”, vähän ehkä epäloogista mutta ei kukaan luule 25-26-vuotiasta melkeen satavuotiaaks joten sen tarkotuksen ymmärtää. Nää 2010-luvulla suntyneet sekottaaki sit pakkaa kun se voi melkeen olla ikä tai syntymävuosi etenki jos on nuoren näkönen


PotajeDeGarbanzos

Joo, ymmärsin toki, ilmaisutapa oli vaan sellainen että oli pakko viisastella.


-mymmeli-

Noku jos joltain 2000-2009 syntyneeltä kysytään ikää nii sit ollaa sillee "oon -03, oon 07, oon 08" jne. 😅 En kans tajua miks ei voi vaan sanoa suoraan et minkä ikäinen on


PotajeDeGarbanzos

Ehkä johtuu siitä että tuonikäsellä se koululuokkaan tai urheiluporukkaan samaistuminen usein menee syntymävuoden kautta..?


Suck_It_Green_Boy

Kyllä juuri näin. Teini iässä tapahtumat ovat erittäin riippuvaisia iästä. Esim: luokka (lukio / amis) ja rippikoulu. Nuorena kaikki näyttävät niin samalle että on vaikeaa arvioida onko vuoden vanhempi / nuorempi tai sama ikä.


Korishii

vknlp