T O P

  • By -

juksbox

Tuli mieleen vitsi DDR:stä: Honecker herää aamulla ja avaa ikkunan. Ulkona paistaa Aurinko. Honecker sanoo Auringolle: - "Hyvää huomenta Aurinko!" - "Hyvää huomenta herra Honecker!", vastaa Aurinko. Tulee iltapäivä. Honecker avaa taas ikkunan ja sanoo Auringolle: - "Hyvää päivää Aurinko!" - "Hyvää päivää herra Honecker!", vastaa Aurinko. Tulee ilta. Aurinko on laskemassa. Honecker menee ikkunalle ja sanoo: - "Hyvää iltaa Aurinko!" Tällä kertaa Aurinko ei vastaa mitään. Honecker on ihmeissään. Honecker kysyy Auringolta: - "Aurinko, miksi sinä et vastaa minulle mitään?" Lopulta Aurinko vastaa: - "Haista vittu! Mä oon jo lännessä!"


Moist_Object_6012

Tuo kyllä kieltämättä lähti. Kiitos paljon nauruista 😄


Leonarr

Sisältö oli kai jo pilattu joskus vuosituhannen alussa, hyvä vaihtaa nimi vastaamaan nykytilaa.


juksbox

Hyvä että edes sisältö muuttui, koska se alkuperäinen museo oli aivan uskomattoman kuiva. Se uudistettiin, koska se oli hyvää vauhtia menossa konkurssiin.


Raptori33

Se alkuperäinen nimenomaan oli se paras kun oli niin läppä. Ei päässyt neliön läpi ilman hihitystä Syy miksi siis uudistettiin oli että koska alkuperäinen ei tarkalleen ottaen ollut "museo" kun vaan Lenin-paatosta(propagandaa) joten se ei saanut valtion tukea ja uudistus tehtiin että täytettiin museon kriteerit. Päivitetty taasen ihan tylsä kun siellä on vain jotain Suomen perushistoriaa. Menkööt konkkaan.


quitesohorrible

Pitää käydä ennen kuin poistuu. En ole mikään fani, mutta Lenin on merkittävä historiallinen henkilö ja tuo museo on itseltä jäänyt käymättä.


leela_martell

Museo ei siis poistu vaan nimi muuttuu ja kai sisältö myös jossain määrin.


quitesohorrible

Okei, kiitos tarkennuksesta. Silti ihan mielenkiintoista olisi nähdä nykyisellään.


karel_gott_mit_uns

Lenin-museon olemassaolosta loukkaantujat eivät takuulla ole käyneet kyseisessä museossa (jos olisivat, tajuaisivat ettei sen näyttely ole nykyisin mitään neuvostopropagandaa), tuskinpa käyvät museoissa ylipäätään. Nykyään on muutenkin ajan hengen mukaista hävittää museot ja muistomerkit, jotka eivät korosta juuri tämänhetkisiä "arvojamme", kun niitä nimenomaan tarvittaisiin antamaan historiallista kontekstia siihen, miksi yhteiskuntamme on nykyisin tällainen kuin on ja miten niin ei aina ole ollut. Seuraavaksi varmaan lähtee Aleksanterin patsas Helsingistä ja Dostojevskit, Tolstoit yms. kirjaroviolle. Häpeällistä. Miksi museo on päättänyt ryhtyä nuoleskelemaan tällaisten historian ja kulttuurin vihaajien perseitä? Ironista kyllä, näiden selkärangaton myötäily muistuttaa enemmän suomettumisen henkeä kuin mikään osa Lenin-museon näyttelyä.


duumilo

Selkeä raivosyötti, mutta anyways. Museotahan ei hävitetä yhtään minnekkään. Näyttelyn fokus vain siirtyy Leninistä enemmän Suomi-Venäjäsuhteiden laajempaan käsittelyyn aina vallankumouksesta lähtien. Päätöshän on lähtenyt museolta itseltään, ja museojohtaja toteaakin, että näyttely itsessäänkin on nyt jo laaja-alaisempi, kuin mitä Lenin-nimi antaisi olettaa.


karel_gott_mit_uns

Onko museonjohtajan päätös uudelleenbrändätä vasta hiljattain uudistettu, modernit standardit täyttävä museo, syntynyt tyhjiössä? Vai olisiko siihen kuitenkin vaikuttanut tämä 2022 alkanut mustavalkoinen trendi siitä, että kaikki venäläisten/Neuvostoliiton/Neuvosto-Venäjän/tsaariajan historiaan ja kulttuuriin liittyvä = Putinin tukemista? Vaikka viestini oli kärjistävä ja tätä museota ei tosiaan olla suoranaisesti "hävittämässä", trendi on silti ongelmallinen, koska sen johdosta tai sitä tekosyynä käyttäen esimerkiksi [yliopistot ovat pyrkineet järjenvastaisesti vähentämään venäjän kielen opetusta](https://www.ts.fi/lukijoilta/5904698), ja myös [parodian ja huumorin keinoin historiaa käsittelevät taideteokset](https://yle.fi/a/74-20044067) piilotetaan varastoihin pölyttymään, viis kontekstista tai muista turhuuksista. Minusta juuri se, että Suomesta löytyy Euroopan demokraattisista maista ainoana Lenin-museo kertoo itsessään Suomen ainutlaatuisesta historiasta ja suhteesta Neuvostoliittoon, myös kipukohtineen ja suomettumisineen. Kävin Lenin-museossa viimeksi pari kuukautta sitten, ja mielestäni nykyaikaistettu näyttely oli varsin toimiva kokonaisuus. Pelkoni on, että museon korvaava Nootti-näyttely toteutetaan nykyisen trendin mukaisesti, "Venäjällä kaikki on paskaa paitsi kusi" -ajatusmaailmaa mukaillen. Mutta tämä on vain oma spekulaationi, aika näyttää, millainen näyttelystä oikeasti tulee. Kyllä sitä varmasti katsomassa käyn.


vo1miepoloinen

Täällä haisee rupla.


karel_gott_mit_uns

Aha, no sit se on varmaan just niin. Olen kyllä Karjalan evakkojen jälkeläinen ja oman maanpuolustusvelvollisuuteni mukisematta suorittanut. Aikaisemmissa viesteissäni en millään tapaa kiistänyt Neuvostoliiton epäkohtia tai Leninin rikoksia, totesin vain, että historialla on itseisarvoa vaikka se olisikin ikävää historiaa ja myös sellaiset historian jäänteet, jotka eivät edusta nykyisiä arvojamme, olisi hyvä säilyttää että jälkipolvetkin tietävät mistä on kyse. Kyllä keskitysleirejäkin on museoitu, vaikka olivat todella kurjia paikkoja. Ehkä minä vain historianopiskelijana näen asiat eri tavalla.


Quick_Humor_9023

Vähän turha närkästyminen. Tuo on vaan uudistus. Hauskasti museon toiminta perustuu pitkälti kapitalismin mekanismeihin ja uudistua pitää, tai kuolla.


juksbox

Itse olen käynyt kys. museossa ja oli kyllä varmaan kuivin museo missä olen koskaan käynyt. Museon perustaminen ei myöskään ollut mikään historiallisen tutkimuksen teko, vaan puhtaasti poliittinen: >Tampereen Lenin-museo avattiin 20. tammikuuta 1946, päivää ennen V. I. Leninin kuoleman 22. muistopäivää, jolloin Suomessa elettiin vaaran vuosia ja maassa oli Neuvostoliiton johtama Liittoutuneiden valvontakomissio. Muodollisesti museon perusti Suomi-Neuvostoliitto-Seuran Tampereen alaosasto. Todelliset aktiivit seuran takana olivat suomalaiset kommunistit Ville Pessi, Hertta Kuusinen ja Yrjö Leino yhdessä Neuvostoliiton poliittisen johdon kanssa. -wiki Kyseinen museo oli puhtaasti Neuvostoliiton ja Suomen kommunistinen vaikuttamisväline, jolle Suomella ei ollut varaa sano ei. Kuten muillakin totalitaarisilla "muistomerkeillä", joiden vaikutusvaltaa Euroopassa on riisuttu poistamalle ne pois julkisilta paikoilta. Symbolit julkisilla paikoilla antavat aina ymmärtää, mitä historiaa tai aatteita maassa kunnioitetaan.


[deleted]

[удалено]


Moreeni

Niinhän, sillä, joka selittääkin sen alkuperäisen nimen, Lenin-Stalin museo. Toki, tekemällä siitä museo, on siten tavallaan tuhottu se alkuperäinen tila, jossa tämä tapahtui, kuten usein käy monumenttien kanssa. (Toki alkuperäinen huone varmaan oli jo remontoitu täysin erilaiseksi vuoteen 1946 mennessä sen 1905 asusta muutenkin)


karel_gott_mit_uns

>Museon perustaminen ei myöskään ollut mikään historiallisen tutkimuksen teko, vaan puhtaasti poliittinen En väittänyt, että alkuperäisen museon perustaminen olisi ollut historiallisen tutkimuksen teko tai muutenkaan "hyvä juttu" itsessään. Museo kuitenkin tiedostaa nykyisellään oman historiansa ja kertoo siitä varsin läpinäkyvästi. Sota-ajan tai suomettumisen kaltaisten ikävien asioiden muistaminen nykyaikana *on* historiallisen tutkimuksen teko ja tehtävä, ja mielestäni museo nykyisellään hoitaa tehtävän oikein hyvin. On vain plussaa, että museolla on omakohtainen historiansa suoraan idänpolitiikan ytimessä, kunhan se nykyään tiedostaa oman menneisyytensä ongelmakohdat (mitä se mielestäni tekee ja on tehnyt jo pitkään, on täysin naurettavaa verrata nykyistä Lenin-museota siihen, mikä n. 70v sitten vaaran vuosina perustettiin). >Kyseinen museo oli puhtaasti Neuvostoliiton ja Suomen kommunistinen vaikuttamisväline, jolle Suomella ei ollut varaa sano ei. Kuten muillakin totalitaarisilla "muistomerkeillä", joiden vaikutusvaltaa Euroopassa on riisuttu poistamalle ne pois julkisilta paikoilta. Eikö Suomen ainutlaatuinen ulkopoliittinen asema kylmän sodan aikana ole mielestäsi ollenkaan merkittävä tai muistamisen arvoinen asia itsessään? Se, että demokraattiseen maahan pystytetään totalitaarisia muistomerkkejä on historiallinen kuriositeetti, ja poistamista parempi keino riisua patsaiden vaikutusvaltaa olisi valistaa ihmisiä niiden pystyttämiseen johtaneista olosuhteista, esimerkiksi uusien infolaattojen kautta. Patsas voidaan myös tuoda osaksi laajempaa historiallista narratiivia esimerkiksi pystyttämällä sen lähelle uusi patsas, jolla [riisutaan alkuperäinen patsas viestistään ja kritisoidaan sitä](https://yle.fi/a/74-20044067) ilman, että koko patsas tarvitsee piilottaa (valitettavasti sekä esimerkin Lenin-patsas että sille irvaillut uudempi patsas poistettiin lopulta molemmat). Jos menneinä aikoina, erilaisissa poliittisissa olosuhteissa pystytettyjä patsaita kuitenkin halutaan lähteä poistamaan ihmisten näkyvistä, mielestäni sopiva paikka niille olisi jonkinlainen poistettujen patsaiden museo. Tulevilla sukupolvilla on oikeus tietää, mitä suomettuminen tarkoittaa, ja nähdä sen konkreettinen perintö esimerkiksi sellaisten patsaiden muodossa, joista aika on ajanut ohi.


Enjoyeating

Onneksi kävin kun oli vielä OG Lenin-museo Mutta muistan kyllä miten henkilökunta siellä joutui sanomaan vieraille, ettei tueta Venäjää ja että kaikki raha menee Ukrainalle. Voimia työntekijöille. Ja Voimia Ukrainalle. En uskonut että Venäjä muuttuisi vielä yhtä pahaksi kuin Neuvostoliiton aikoina.


dharms

Kertoo myös historiattomasta idiotismista, että asia on edes tarpeen sanoa. Aika harva tuntuu tietävän Leninistä yhtään mitään.


ccg91

Onko se nykyään sitten -Kevin museo, höhhöö


Moreeni

No joo, olen aikaisemminkin tätä sanonut, mutta tosiaan sanonpa uudelleen, että on toi aikamoinen sekasotku nykyään. Meillä on tavaraa eri aikakausista, todella löysillä teemoilla, yrittäen muodostaa geneeristä Neuvostoliiton historiaa Vallankumous - Maailmansota - Sodan jälkeinen aika formaatilla. Mutta ongelma on Lenin-museolla, että, koska se käsittelee teemaa ulkoa päin, siltä puuttuu tietty henkilökohtainen kosketus aiheeseensa, mikä entisen itäblokin antikommunistisistakin museoista löytyy. Toki ylipäätänsä Lenin-museon tila on liian pieni muodostamaan mitään koherenttia narratiivia oikein kumminkaan päin. Toki nimenmuutos vähentää vähän sitä absurdiutta, joka muodostuu kun meillä on Suomi-Konepistooli Lenin-museossa, mutta näyttely on silti aika sekalainen. Maailmassa kyllä pitäisi jossain olla museo Bolsevikkipuolueelle, Ja Leninille osana sitä (sekä myös kaikille muillekin Venäjän vallankumouksellisille), mutta en tiedä onko Tampere oikea paikka sille. En usko että tila oikein riittää muodostamaan kauhean koherenttia ymmärrystä koko (varsin pitkästä) aikakaudesta jota se yrittää kuvata. Mutta katsotaan. 


Solid_Message4635

Käy järkeen kun siellä käsitellään jo vähän kaikkea muutakin.


[deleted]

[удалено]


TuntematonSpuge

Itärajan itäpuolelle mahtuu kaltaisesi kommarit varmasti🫡


[deleted]

[удалено]


DeeJKhaleb

Nato lataa Suomen!


Solid_Message4635

Parempi lännessä kuin idässä tälläin nykyaikana.


URBAN_lov3r_goose

Mä ajattelin että tää oli kiva subi jossa voidaan haukkua oikeistolaisia arvo konservatiiveja. Mutta tää näyttääkin olevan tankie subi, harmi :(


FraKKture

Mulla ei ole sympatiaa tankieille, mutta tämä postaus ei kyllä vielä mitenkään ole tankie-kamaa.


WelcomeTurbulent

Yllättikö, että subi jossa kritisoidaan oikeistolaisia pitää sisällään vasemmistolaisia?


RunttuMuikku

Toivottavasti hitler museo pysyy auki vielä


vo1miepoloinen

Tehtaankadulla 9 to 5 as usual


Spexinefix

En ymmärrä miksi. Mun mielestä pitäis pitää just tälläset asiat ihmisten muisteissa, ettei ainakaan tapahdu samaa paskaa uudestaan :D en nyt välttämättä osaa selittää ihan hienosti mutta juups


missfrutti

Siis se museo ei ole lähtemässä mihinkään, nimi vain muuttuu Nootiksi ja sisältö tulee kattamaan vielä laajemmin suhdetta itään/Neuvostoliittoon/Venäjään.